Recesija potiče rast sive ekonomije u EU

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2009. u 13:05

Dok gotovo sva područja europske ekonomije potresa ozbiljna ekonomska kriza i recesija, jednom području nakon duljeg vremena ipak ide nabolje – crnom tržištu, rezultati su to istraživanja austrijskih stručnjaka, prenosi EUobserver.

Siva ekonomija obuhvaća neoporezivu trgovinu robom i uslugama, odnosno plaćanjem “na ruke” bez računa. Tu, međutim, ne spadaju ozbiljnija kaznena djela, kao što su trgovina drogom ili prostitucija. Austrijski stručnjaci predviđaju da će u 14 bogatih zemalja EU siva ekonomija ove godine porasti za 0,3 do 0,9 posto, a te su zemlje također i članice OECD-a. Najveći rast sive ekonomije (0,8 do 0,9 posto) očekuje se u Irskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, a najmanji rast očekuje se u Njemačkoj, Austriji i Belgiji.

Bivše komunističke zemlje nisu bile obuhvaćene analizom ekonomista, ali se vjeruje da će i u tim zemljama porast sive ekonomije biti isti ili veći. U vrijeme kad se očekuje da ekonomija EU padne zbog krize za oko dva posto, aktivnosti na crnom tržištu su nakon 15-ak godina ponovno uzele zamah.

(Više na Vecernji.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close