RBA: U ovoj godini očekujemo prosječnu stopu inflacije oko 3 posto

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2012. u 10:45

U kolovozu je inflacija mjerena rastom potrošačkih cijena ponovno intenzivirana. Prema posljednjim podacima DZS-a, potrošačke su cijene u srpnju porasle za 4 posto na godišnjoj razini (3,4 posto u srpnju), što je najviša stopa rasta od veljače 2009., dok su na mjesečnoj zabilježile rast od 0,5 posto, pišu RBA analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.



RBA Dnevne financijske vijesti

Na godišnjoj razini rast cijena očekivano je najviše potaknut višim cijenama energije i prehrane. Naime, potrošačke cijene bez energije porasle tek 2,3 posto na godišnjoj razini, a isključimo li iz indeksa i cijene prehrane, rast iznosi svega 1 posto. U kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je visokih 13,1 posto s udjelom u ukupnom indeksu od 15,7 posto, pri čemu je godišnji rast blago intenziviran u usporedbi s prethodnim mjesecom.

U ovoj kategoriji visoke godišnje stope rasta ostvaruju cijene električne energije (+22,1 posto) i plina (+28,6 posto), zbog poskupljenja u svibnju, no rast cijena bilježe i ostale komponente (opskrba vodom +3,7 posto, kanalizacija +7,0 posto i tekuća goriva +6,1 posto). Cijene prehrane bilježe godišnji rast od 5,1 posto, pri čemu su najviše rasle cijene voća (16,9 posto) i povrća (19,3 posto) što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja, ističu iz RBA.

Na mjesečnoj razini rastu potrošačkih cijena najviše su pridonijele cijene energije bez kojih je rast iznosio svega 0,1 posto. Pri tome je kod cijena energije najznačajniji rast zabilježen kod cijena tekućih goriva (+4,3 posto) i plina (+2,1 posto).

S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavke, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju. Ipak, povećanje stope PDV-a, poskupljenje električne energije i plina te više cijene prehrambenih proizvoda bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena, stoji u analizi. Stoga, za cijelu godinu analitičari očekuju prosječnu godišnju stopu inflacije oko 3 posto.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close