RBA: Pozitivnija kretanja u industrijskoj proizvodnji ne očekujemo ni sljedeće godine

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2012. u 10:25

Negativna kretanja u industrijskoj proizvodnji nastavljena su i u srpnju te je prema najnovijim kalendarski prilagođenim podacima DZS-a industrijska proizvodnja u tom mjesecu zabilježila pad po istoj stopi kao i prethodni mjesec, od 5,5 posto godišnje.



RBA Dnevne financijske vijest

Istovremeno, broj zaposlenih u industriji smanjio se 4,4 posto, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijest. Kumulativni podaci za razdoblje od siječnja do srpnja pokazuju pad industrijske proizvodnje od 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao posljedica snažnih stopa pada i u prvoj polovici godine.

Prema kategorijama GIG-a u srpnju je najveći pad zabilježen kod intermedijarnih proizvoda (-17,4 posto). Kod kategorija kapitalnih proizvoda pad je 0,1 posto dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala 0,4 posto. Energija i trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe rast po stopi 2,8 odnosno 0,7 posto. Promatrajući prema kategorijama NKD-a, pad u prerađivačkoj industriji je iznosio -4,6 posto godišnje u srpnju, no s obzirom na dugotrajno negativne stope, u prvih sedam mjeseci kumulativni pad iznosi 5,3 posto godišnje. Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u srpnju zabilježila je godišnji rast od čak 44,2 posto, međutim, promatrajući kumulativno, u prvih sedam mjeseci ostvaren je pad od 3,2 posto. Nadalje, proizvodnja metala nastavlja razmjerno snažno padati (-28,0 posto u srpnju), dok je kod ove djelatnosti zabilježen i snažan pad zaposlenosti od 30,2 posto.

Slaba domaća potražnja te nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosna slabija inozemna potražnja imaju negativan utjecaj na kretanja u industrijskoj proizvodnji. U isto vrijeme restrukturiranje pojedinih industrijskih grana negativno utječe na razinu proizvodnje, pišu analitičari. U ovoj godini RBA analitičari očekuju nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja. Pozitivnija kretanja ne očekuju ni sljedeće godine. Osjetniji oporavak industrijske proizvodnje moguć je nakon povećanja investicija, a dugotrajno kroz strukturne promjene, zaključuje se u analizi.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close