RBA: Plaće će i dalje padati

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2012. u 10:50

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ožujku su i neto i bruto plaće, nakon negativnih kretanja u prethodna tri mjeseca, ostvarile rast na mjesečnoj razini. Prosječna neto plaća u promatranom je mjesecu iznosila 5.499 kuna, što je za 136 kuna ili 2,5% više nego u veljači.

Prosječna bruto plaća u ožujku je iznosila 7.958 kuna, što je za 256 kuna ili 3,3% više nego u veljači. Na godišnjoj razini i bruto i neto plaća bilježe nominalan rast, ali i pad u realnim iznosima. Tako je prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za svega 19 kuna, odnosno 0,3% nominalno. Međutim, korigira li se godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) ona realno bilježi pad od 1,7% na godišnjoj razini (godišnja stopa inflacije u ožujku iznosila je 2%). Prosječna bruto plaća je za 64 kune, odnosno za 0,8% viša nego u ožujku prošle godine, dok u realnim iznosima bilježi pad od 1,2%.

Evo što o tome kažu analitičari RBA:

Rast neto i bruto plaće u ožujku na mjesečnoj razini u skladu je s padom broja registriranih nezaposlenih osoba i povećanom potražnjom za sezonskim radnicima. Međutim, izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava nastavak negativnih trendova na tržištu rada u odnosu na prošlu godinu i rast razine cijena. Naime, rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realnih dohodak stanovništva i kupovnu moć. Prema travanjskim podacima s tržišta rada i stope inflacije, ne treba isključiti nastavak blagog rasta plaća na mjesečnoj razini, no rast potrošačkih cijena dodatno se intenzivirao, a nezaposlenost na godišnjoj razini raste pa će plaće u realnom izrazu na godišnjoj razini i dalje padati.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close