Ravnatelj NP Plitvice ministrici Holy dao mandat na raspolaganje

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2012. u 16:05

Šutić će tek nakon sjednice Upravnog vijeća biti i formalno razriješen dužnosti, a tko će privremeno zauzeti njegovo mjesto službeno nije poznato.



Branislav Šutić / PXL

U srijedu poslijepodne Branislav Šutić, koji gotovo puni četverogodišnji mandat vodi Nacionalni park Plitvička jezera kao ravnatelj te ustanove, dao je ministrici zaštite okoliša Mireli Holy svoj mandat na raspolaganje. Epilog je to priče oko imenovanju ravnatelja iz 2008. godine kada je po presudi Upravnoga suda iz kolovoza prošle godine natječaj i imenovanje tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića poništeno te time proglašeno nelegalnim.

Ravnatelja na odlasku te način njegova imenovanja osporavao je te da kraju doveo do suda Šutićev prethodinik Borislav Perica zbog nezakonitosti natječaja. Sud je stao na njegovu stranu te zbog nepoštivanje roka objave natječaja do imenovanja, neispunjavanja uvjeta natječaja izabranog ravantelja te zbog nedostatka obrazloženja odluke, poništio odluku Ministarstva kulture tada nadležnoga za NP Plitvice.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Marina Halužan potvrdila nam je da je Branislav Šutić ministrici Holy dao mandat na raspolaganje. Slijedi sjednica Upravnoga vijeća NP Plitvička jezera na čijem je čelu Nenad Strizrep, zamjenik ministrice Holy. Šutić će tek nakon sjednice biti i formalno razriješen dužnosti, a tko će privremeno, do objave novog najtečaja, zauzeti njegovo mjesto službeno nije poznato. Spekulira se da bi tu dužnost mogla obavljati dosadašnja voditeljice financija u Parku, Ruža Poznanović.

Kako nam je nedavno objasnio Perica, koji je presudu dobio šest mjeseci nakon što je donesena, u vrijeme kada je Šutić izabran za ravnatelja, na čelu Upravnog odbora Parka sjedio je sam Šutić kojemu je mjesto prepustio Darko Milinović, tadašnji ministar zdravstva. U to vrijeme raspisan je natječaj za ravnatelja koji se dolaskom Šutića na mjesto predsjednika Upravnog vijeća ubrzo poništava te raspisuje novi kako bi se, tvrdi Perica, u “režiji” Milinovića i Biškupića pogodovalo Branislavu Šutiću.

Danas pak tvrdi kako mu nije jasno zašto se iz ministarstva u javnost plasira činjenica da je do Upravoga vijeća razriješenje ravnatelja, a ne do resornoga ministarstva.“Po statutu Nacionalnoga parka ravnatelja postavlja i s dužosti razriješava resorno ministarstvo, Upravno vijeće s tim nema nikakve veze. Sve su to igre. Je li to igra ministrice Holy ili ne to nju treba pitati, ali njeni ljudi obmanjuju javnost, jedino ako je u međuvremenu došlo do promjena statuta u radu Upravog vijeća parka za što ja ne znam”, objasnio je. Kazao je kako je Šutić “nelegitiman i protuzakonit ravnatelj već četiri godine te da je ministarstvo davno trebalo reagirati na presudu suda, ako, kako tvrdimo, imamo pravnu državu”, zaključuje Borislav Perica.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close