Rast zaliha u SAD-u spustio cijene nafte

Autor: Marko Mršić , 30. ožujak 2011. u 14:10

Cijene sirove nafte danas su pale pritisnute rastućim zalihama u SAD-u. Ipak, pad cijena bio je ograničen zbog nastavka sukoba u Libiji.

Na burzi u Londonu barel sirove nafte za isporuke u travnju pao je 44 centa na 114,72 dolara, dok je u New Yorku cijena nafte pala za 54 centa 104,25 dolara. Jučer je Američki naftni institut (API) objavio da su zalihe sirove nafte u SAD-u u proteklom tjednu porasle za 5,7 milijuna barela. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će današnji službeni podaci pokazati da su američke zalihe u proteklom tjednu porasle za 1,8 milijuna barela.

Christopher Bellew, analitičar tvrtke Bache Commodities, naveo je rast zaliha sirove nafte u SAD-u i uobičajeni pad potražnje za lož-uljem i benzinom u razdoblju između zimske sezone grijanja i ljetne sezone vožnje kao faktore koju su ograničili rast cijena.

“Kratkoročno, bliži se kraj zime na sjevernoj hemisferi, uz sezonski pad potražnje”, rekao je Bellew. “Primjetna je dihotomija između kratkoročne dobre opskrbljenosti svijeta naftom i neizvjesnosti u srednjoročnoj perspektivi.”

Komentirajte prvi

New Report

Close