Rast cijena nafte nakon novih sankcija Iranu

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2011. u 14:30

Cijene sirove nafte u Londonu porasle su danas iznad 107 dolara za barel budući su nove sankcije Iranu povećale izglede za političku nestabilnost u toj regiji, neutralizirajući tvrdokornu zabrinutost za zdravlje zapadnih gospodarstava i za naftnu potražnju.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je za 65 centi, na 107,53 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 88 centi, te se barelom trgovalo po 97,8 dolara. Sjedinjene Države, Britanija i Kanada jučer su najavile nove sankcije iranskom energetskom i financijskom sektoru, pritiskajući Teheran da obustavi svoj nuklearni program. Ulagači strahuju da bi cijene nafte mogle poskočiti u slučaju zračnih napada na iranska nuklearna postrojenja, što bi moglo rezultirati naglom obustavom isporuka iz OPEC-ova drugog po veličini proizvođača nafte i poremetiti trgovinu kroz Hormuški tjesnac, najvažniji svjetski morski kanal za prijevoz nafte.

“Prisutan je geopolitički rizik nakon što su zapadne zemlje intenzivirale pritisak na Iran, presijecajući financijske veze i uvodeći sankcije iranskoj naftnoj industriji”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. “To povećava rizik prekida opskrbe izravno iz Irana ili pak kroz Hormuški tjesnac, preko kojeg ide trećina nafte koja se prevozi morskim putem”, dodao je. Nesigurnost je poduprla cijene nafte, koje inače pritišće pogoršanje dužničke krize u Europi i Sjedinjenim Državama, zbog prijetnje za gospodarski rast a time i za potražnju za naftom.

Zbog pada globalne potražnje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla bi na sastanku u prosincu smanjiti proizvodne kvote, kazao je irački ministar nafte. OPEC je u međuvremenu objavio da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 107,74 lara, što znači da je bila 1,38 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close