Rast cijena nafte nakon francusko-njemačkog obećanja

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2011. u 14:55

Cijene nafte porasle su danas nakon što su Francuska i Njemačka objavile da će do kraja mjeseca predstaviti cjeloviti plan za rješavanje grčke dužničke krize i dokapitalizaciju banaka, a dodatnu potporu pružaju i podaci o američkoj zaposlenosti.

Barel sirove nafte za isporuke u studenom poskupio je na londonskom tržištu 67 centi, na 106,55 dolara. Na američkom tržištu cijena barela porasla je 97 centi, na 83,95 dolara. Na raspoloženje naftnih tržišta nafte utjecalo je obećanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel da će do kraja mjeseca predstaviti cjeloviti plan za rješavanje grčke dužničke krize i za dokapitalizaciju banaka. Detalji će biti objavljeni tek na summitu G20, koji će se održati početkom studenog u Cannesu. Ta je objava poduprla tržišta nafte i dionica, a na dobitku je bio i euro, odražavajući pojačanu sklonost ulagača rizičnoj imovini.

“Trenutno je prisutan optimizam da će se problemi riješiti”, rekao je direktor sydneyjskog Commodity Broking Servicesa Jonathan Barratt i dodao da sada postoje vremenski okviri za rješavanje teškoća u eurozoni. Uprava francusko-belgijske banke Dexia danas je prihvatila plan spašavanja koje su izradile vlade Francuske, Belgije i Luksemburga, nakon što je postala prvom bankom-žrtvom dužničke krize.

“Cijene nafte u ovome bi tjednu trebale rasti temeljem poboljšanja raspoloženja kako europski zakonodavci budu nastavili stišavati strahove, iako visoka osjetljivost naftnih tržišta na stanje na tržištima kapitala stvara dodatnu nesigurnost”, zabilježili su analitičari ANZ-a.

U petak su podaci o američkoj zaposlenosti u rujnu stišali bojazni od opetovanog klizanja najvećeg svjetskog gospodarstva u recesiju. U SAD-u je u prošlom mjesecu neto otvoreno 103 tisuće novih radnih mjesta, a revidirani su naviše i podaci za prethodna dva mjeseca, ublažavajući strah od recesije s dvostrukim dnom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 103,22 dolara, što znači da je bila 1,59 dolara viša nego prethodni dan.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close