Raiffeisen pokreće zatvoreni mirovinski fond za T-HT

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2007. u 15:00

Raiffeisen društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima upravlja s tri zatvorena fonda, a uskoro će im se pridružiti i četvrti, T-HT zatvoreni fond. U Raiffeisenu kažu kako su u pripremi i dokumenti za odobrenje rada još jednog fonda, ali naglašavaju kako je zanimanje poslodavaca i dalje slabo s obzirom na zakonodavstvo koje za njih ne predviđa povlastice, piše u novom broju mjesečnika Banka.
U Ersteovom Društvu za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima predsjednica Uprave Senka Fekeža-Kelemen kaže kako podatak da prosječna imovina po članu iznosi samo 4.532 kune dovoljno pokazuje da nema previše zanimanja za osnivanjem zatvorenih fondova. Kako poslodavci nemaju nikakve povlastice na uplate u zatvorene mirovinske fondove radije se odlučuju na povećanje plaće i poticanje potrošnje.
Prvi zatvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi u Hrvatskoj su pokrenuti 2004. godine. Tad su osnovana četiri, iduće godine još četiri, a 2006. samo jedan novi fond. U AZ-u kažu kako bi država trebala sama potaknuti osnivanje zatvorenih mirovinskih fondova za svoje zaposlenike. AZ, koji upravlja s tri zatvorena fonda, trenutno pregovora s nekoliko tvrtki za osnivanje fondova, ali razvoj tog tržišta očekuju tek kada se uvedu porezne olakšice za poslodavce.
(Bankamagazin)

Komentirajte prvi

New Report

Close