Radnici Glasa Istre kreću u štrajk

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2010. u 16:15

Postupak mirenja između sindikalne podružnice Glasa Istre i poslodavca Glasa Istre novine d.o.o. završen je neuspješno s obzirom na to da je član Uprave Albert Faggian pokazao da nema namjeru pregovarati u vezi s ključnim točkama u kolektivnom pregovoru koje se odnose na materijalna prava radnika, izvijestila je danas novinare glavna sindikalna povjerenica Glasa Istre Maša Jerin.

Dodala je kako je Faggian tijekom pregovora potvrdio kako mu je namjera otpustiti tridesetak radnika te istodobno smanjiti plaću zaposlenicima. Zato će radnici Glasa Istre za nekoliko dana, nakon dogovora sa središnjicom – Sindikatom novinara Hrvatske, krenuti u štrajk unatoč, po ocjeni sindikata, “sramotnoj sudskoj odluci sutkinje Županijskoga suda u Puli Ondine Vidulin-Matijević po kojoj, ako radnici Glasa Istre krenu u štrajk, njih dvadeset mora raditi i novine svejedno moraju izlaziti“.

Naime, Županijski sud je imenovao tu sutkinju za predsjednicu arbitražnog vijeća u postupku koji je pokrenuo poslodavac Glas Istre novine d.o.o., koji je tražio da se utvrde pravila o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka. ”Rad novinara i svih djelatnika u Glasu Istre ne spada u nužne poslove. Mi nismo doktori da bi zbog neizlaženja novina netko umro. Naš štrajk ne ugrožava ničiji život ili zdravlje pučanstva”, poručila je Maša Jerin.

Po njezinim riječima, sindikat može samo zaključiti da se radnike u Glasu Istre tjera na rad upravo kada namjeravaju prekinuti rad jer im je štrajk ostao još jedino legitimno sredstvo borbe u zaštiti svojih prava.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close