Radnici Dine postupno se vraćaju na posao

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2012. u 15:50

Radnici Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku danas su se postupno počeli vraćati na posao, a broj radnika koji će se vraćati na posao povećavat će se s napredovanjem priprema za ponovno pokretanje proizvodnje, izjavila je direktorica Dine Sanja Lovrić – Kontuš.

Da su svi pozvani radnici danas došli na posao, njih više desetaka, potvrdio je dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević. Radnici Dine Petrokemije, članice Dioki Grupe, dobili su 20. rujna zaostale plaće, tj. šest plaća za ovu godinu i dvije trećine plaće za prosinac prošle godine. Plaće su isplaćene, nakon što je ulagač, turska kompanija Caliskan uplatila predujam od pet milijuna eura, čime su ostvareni preduvjeti za operativno, financijsko i vlasničko restrukturiranje Dioki Grupe.

Mihaljević je rekao da je Uprava Dine danas izvijestila sindikat da ne može jamčiti kada će biti isplaćene preostale plaće, ali da je sindikat upoznat s konceptom prodaje vlasničkog udjela u tvrtki ĆUF d.o.o., koja je vlasnik zemljišta za izgradnju LNG terminala, iz čega bi se te plaće isplatile. Očekujemo da bi, nakon kadrovskog ekipiranja i osiguranja financijskih sredstava za pokretanje proizvodnje, prvi brod sa sirovinom, tj. etilenom mogli primiti za pet tjedana te da bi nakon toga, za tjedan ili dva mogla započeti proizvodnja polietilena, rekao je Mihaljević.

Dodao je da sindikat preporučuje svim radnicima da se odazovu pozivima na svoja radna mjesta te je naglasio da opasnost od stečaja u Dini još nije posve otklonjena, odnosno da nije otklonjena dok svi vjerovnici, prema postignutom sporazumu, ne potpišu dokumente o zamjeni potraživanja za vlasničke udjele. Ocijenio je da je rješavanju situacije u Dini pridonijelo strpljenje radnika kao i to što je u prijašnjim razdobljima ulagano u tehnologiju koja nije zastarjela.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close