Radnici Dine Petrokemije odustali od napuštanja pogona

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2012. u 13:55
PXL

Radnici Dine Petrokemije odustali su od najavljenog napuštanja pogona, ali će organizirati blokadu ulaska u tvrtku, a do kraja tjedna, ako se ne iznađe rješenje problema, odlučit će o daljnim radikalnijim mjerama, izjavio je predstavnik radnika u Nadzornom odboru i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević na današnjem mirnom prosvjedu radnika te tvrtke.

PREPORUČAMO Čačić: Radnici Diokija dobit će plaće, Ježić sutra potpisuje ‘squeeze out’

Oko 300 radnika Dine, tvrtke u sastavu Dioki grupe, okupilo se danas na ulazu u njene pogone u Omišlju na Krku kako bi prosvjedovali zbog stanja u tvrtki i neisplaćenih plaće te poduprli kolege iz pogona Diokija u Zagrebu.
Radnici Dine za danas poslijepodne bili su najavili napuštenje pogona i ostavljanje opasnih i eksplozivnih tvari bez nadzora, do isplate barem jedne od ukupno šest neisplaćenih plaća. Stoga su predstavnici sindikata tijekom prosvjeda otišli na sastanak u Dinu na kojemu su, kako su kazali, bili predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskog i općinskog stožera za zaštitu i spašavanje i uprave Dine. Mihaljević je nakon sastanka radnike izvijestio da sudionici nemaju zaključka te da su se potvrdile procjene sindikata da nema zakonskog rješenja za privatnu tvrtku u slučaju napuštanja pogona.

Zaključili su da su svjesni rizika, da ne mogu pomoći u smanjenju tog rizika, da nitko ne može osigurati novac za plaće te da ne postoji mogućnost uvođenja radne obaveze, rekao je Mihaljević i dodao da su sudionici sastanka apelirali na moral radnika, što su nazočni izviždali. Sada se, kazao je, jasno pokazalo da do privatizacije Dina Petrokemije nije ni trebalo doći te da nema uređenog sustava zaštite i intervencija. Mihaljević je rekao da je Dinu trebalo privatizirati kao kutinsku Petrokemiju, odnosno da je država, kako bi mogla intervenirati, trebala zadržati većinski vlasnički udjel.

Također je kazao kako su mu ministri financija i rada i mirovinskog sustava Slavko Linić i Mirando Mrsić u telefonskom razgovoru najavili rješavanje problema Dine do kraja tjedna. Među ostalim, najavljeno je da bi u vlasničku strukturu kao vjerovnik ušao HEP te da bi do kraja tjedna trebalo biti isplaćeno pet plaća, rekao je Mihaljević. Podsjetio je da je poslovni partner Dine pripravan postati strateški partner i uplatiti novac za nastavak proizvodnje i isplatu barem jedne plaće. Veliki vjerovnici Dine odblokirali su njen račun, ali ga je potom blokirao Siemens Hrvatska, kazao je te dodao da će radi nastavka pregovora sa Siemensom upravi Dine biti dozvoljen ulazak u tvrtku. Predsjednik Radničkog vijeća Dine Alfredo Davanzo rekao je da će u pogonima do kraja tjedna ostati dio osoblja te naglasio da je sve očito ostalo na savjesti poniženih radnika – i briga o državnim interesima, turizmu i o građanima, te da radnici moraju pokazati da su odgovorniji od političara i ministara. Predstavnici radnika osudili su jučerašnju izjavu obnašatelja dužnosti župana primorsko-goranskog Vidoja Vujića koji je za Dinu najavio mogućnost uvođenja radne obveze. Radnici, koji su na skupu nosili transparente s natpisima “U zemlji HDZ-a i SDP-a”, “Biti ili ne biti, plaće ili stečaj”, “75 dana HDZ-a, 75 dana kukuriku, plaće nema”, nakon prosvjeda mirno su se razišli.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Trebalo bi uvesti radnu obvezu za saborske zastupnike…

New Report

Close