Qatar Airways vjeruje u potencijal Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2012. u 16:20

Predstavnici zrakoplovne kompanije Qatar Airways, koja je u srijedu obavila prvi let na liniji Doha – Zagreb, na današnjem su susretu s novinarima kazali kako vjeruju u potencijal Zagreba i Hrvatske u razvoju zračnog prijevoza.

Prije uspostave letova Doha – Zagreb pažljivo smo analizirali tržište i odmah se odlučili za dnevne letove, kaže potpredsjednik Qatar Airwaysa za Europu Paul Johannes. Za obje države turizam je veoma važna gospodarska grana tako da je izgledan značajan broj putnika turista, a Qatar Airways računa i na sve više poslovnih ljudi iz Hrvatske koji posluju u Kataru, kaže Johannes. Dodaje da je na odluku o uspostavi letova Zagreb – Doha utjecala i odluka o izgradnji novog zagrebačkog aerodroma.

Prema njegovim riječima, kompanija očekuje dobru suradnju s Croatia Airlinesom, a zasad ne planira letove prema drugim hrvatskim zračnim lukama. Qatar Airways jučer je obavio inauguracijski let na liniji Doha – Zagreb. Glavni grad Hrvatske s Dohom bit će povezan svakodnevnim letovima, preko Budimpešte. Nova linija predstavlja prvi redovni let putničkog zrakoplova iz Hrvatske za neku od zemalja Perzijskog zaljeva. Zagreb je 30. europsko odredište Qatar Airwaysa, a 114. u svijetu.

Qatar Airways je nacionalni prijevoznik države Katar i jedna od najbrže rastućih svjetskih aviokompanija. S radom je počeo 1994. godine kao mali regionalni prijevoznik s nekoliko linija. Kompanija je u vlasništvu države i privatnog sektora koji drže po 50 posto udjela. Trenutno raspolaže flotom od 108 zrakoplova koji iz Dohe lete na 114 svjetskih odredišta. Zapošljava 20 tisuća ljudi, među kojima 60 iz Hrvatske. Tijekom financijske 2010./2011. godine, kompanija je prevezla više od 16 milijuna putnika.

Prema riječima Paula Johannesa, Qatar Airways ulaže više od 50 milijardi dolara u nabavu 250 novih zrakoplova, a brzi rast poslovanja potaknuo je Katar da pokrene jedan od svojih najvećih projekata – izgradnju novog međunarodnog aerodroma u Dohi, čije je otvaranje predviđeno krajem 2012. godine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close