Pusić: Hrvatska i Austrija imaju mnogo zajedničkih interesa

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2012. u 09:20

Hrvatska ministra vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak je u Beču, u razgovoru s hrvatskim novinarima, ocijenila radni posjet Austriji pozitivnim, naglasivši da su bilateralni odnos Hrvatske i Austrije vrlo dobri.

“Hrvatska i Austrija imaju mnogo zajedničkih interesa jer je i Austrija dio regije, a stabilnost regije utječe na stabilnost naših zemalja”, rekla je. Sastanak sa šefom austrijske diplomacije Michaelom Spindeleggerom redovit je i normalan posao ali apsolutno koristan, posebice kada je ovako uhodan, kazala je Pusić.

Ministrica Pusić kazala je da je s austrijskim kolegom razgovarala i o austrijskom nacrtu zakona o nacionalnim manjinama.Ta je tema vrlo važna za Hrvatsku, rekla je hrvatska ministrica. “Za nas su ključni Gradišćanski Hrvati, ali se nacrt odnosi i na druge autohtone manjine” rekla je Pusić.

Kad je pak riječ o investicijskoj klimi u Hrvatskoj, o čemu je dvoje ministara također razgovaralo, Pusić je novinarima rekla kako je Hrvatska već poduzela neke korake u tome smislu, iako ima još prostora za napredovanje. Glede konferencije o ulozi EU u reformi UN-a u području ljudskih prava, na kojoj je govorila, Pusić je rekla novinarima da pitanje politike ljudskih prava zauzima važno mjesto u vanjskoj politici i legitimira zemlje na vanjskopolitičkoj sceni.

“Hrvatska u velikoj mjeri vidi temu ljudskih prava kao jednu od ključnih i sastavnih dijelova vanjske politike, pogotovu jer smo dosta zastupljeni u mirovnim misijama EU, UN-a kao i NATO-a”, rekla je ministrica Pusić u razgovoru s hrvatskim novinarima u Beču po završetku svog jednodnevnog radnog posjeta Beču.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close