Prvi kongres pilanara jugoistočne Europe

Autor: Biserka Ranogajec , 26. listopad 2010. u 12:45

U Slavonskom Brodu održat će se u četvrtak 28. listopada 1. Kongres pilanara jugoistočne Europe u radu kojeg bi trebalo sudjelovati više od 300 predstavnika pilanske industrije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Grne Gore, Hrvatske i Slovenije te stručnjaci iz Europske Unije. Kongres se održava pod naslovom “Slaba tehnološka ulaganja i nedostatak sirovine: mogu li lokalne pilane opstati?“

Većina pilana u ovom dijelu Europe danas se nalazi pred velikim izazovima uzrokovanim sirovinskim problemima i zastarjelim tehnologijama, poručili su organizatori kongresa Drvni klaster iz Zagreba i stručni časopis Drvo&namještaj. Dodatne teškoće proizlaze iz tržišta, tumače nadalje, budući da cijene bukove piljene građe koja dominira proteklih godina često osciliraju, a opskrba sirovinom nije redovita i pouzdana tijekom godine. Ukupni sječivi etat preko 20 milijuna m3 drva na ovim prostorima može osigurati dobru budućnost za šumarstvo, ali i za lokalne pilane kojima je danas namijenjeno oko 7 milijuna kubika pilanske oblovine.

Pilane se sve češće nalaze na udaru energetskog lobija koji na krilima izdašnih europskih energetskih potpora pretendira prenamijeniti dio tehničkog drva iz regije za energetske potrebe pa se posljednjih godina osjeća sve veća nestašica sirovine, kažu organizatori. Organizatori kongresa ipak smatraju da postoje dobre perspektive za pilanarstvo u zemljama regije unatoč problemima.

O tomu će uz pilanare raspravljati i sveučilišni profesori, makroekonomisti, ali i lokani političari jer upravo ovaj prvi Kongres treba utvrditi pravo stanje i odrediti smjernice razvoja primarne prerade drva u zemljama regije, a sve u skladu s razvojem pilanarstva u EU. Osim toga bit će riječi i o primjeni EU normi te prilagodbi EU standardima zaštite okoliša. Stoga će na Kongresu izlaganje imati i Filip de Jaeger, tajnik Europskog udruženja pilana (EOS) i Europske konfederacije drvoprerađivačke (CEI BOIS). Suorganizator kongresa je Institut – visoka škola za preradu drva (LHK) iz Rosenheima, dok je glavni partner tvrtka EWD-The SawLine Company iz Njemačke.

Na kongresu će svoje novitete predstaviti tvrtke: Weinig, Kohlbach, Vollmer, AKE, Turboden, Holtec, Mühlböck, Hasslacher i Messe Klagenfurt, dok će austrijska kampanja ProHolz prezentirati rezultate povećane uporabe drva i aktivnosti u zemljama regije. Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom mr. sc. Božidara Pankretića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close