Provjerite koliko je isplativo trgovati cijenom dionica Googlea na svjetskoj burzi

Autor: Sponzorirani članak , 18. rujan 2014. u 09:17
Google

FXLider, specijalno čitateljima Poslovnog, poklanja 50 eura početnog kapitala za uspješan početak trgovanja cijenom dionica Googlea.

Google je nedavno proslavio svoj deseti rođendan od kako se javno trguje njegovim dionicama . U proteklom desetljeću uspjeh dionica ove kompanije nadmašio je rast indeksa S&P500 na čijoj listi se i sam nalazi.  Od izlaska kompanije na burzu  prije 10 godina, pa sve do podjele dionica  2-1 u travju ove godine, cijena dionica je porasla 1311,76% sa početnih 85$ po dionici na čak 1200$.

Uzmite 50 eura i trgujte na jedinoj burzi  na kojoj možete zaraditi i kada cijene rastu ali i kada cijene padaju.

Od svojih početaka Google je jedan od najdominantnijih pretraživača na svijetu. Sa strategijom koja je konstantno usmjerena na inovacije i modernizaciju, uslijedio je niz akvizicija i novih proizvoda kao što su Gmail, Google Maps, Google+… Kada su u pitanju akvizicije Google se može pohvaliti priličnim uspjehom. Do sada je kupljeno preko 100  kompanije  za preko 22 milijarde dolara, a neke od najpoznatijih su kupovina Youtube-a (1.7 milijardi dolara), DoubleClick (3.1 milijarde dolara ) i  Nest Labs (3.2 milijarde dolara). Neke od kompanija bile su prilično nepoznate prije nego što ih je Google kupio kao primjerice Android koji se sada nalazi u samoj srži Google operativnog sistema za mobilne telefone. Danas preko 1 milijarda mobilnih telefona i tableta koristi upravo ovaj operativni sistem. 

Google je jedan od lidera i na tržištu dionica, gotovo od momenta kada je njegovim dionicama počelo trgovati.  Ipak, od nedavno počeli su da stižu signali da „zakon velikih brojeva“ može utjecati da parametri rezultata ove kompanije u bliskoj  budućnosti pokažu stagnaciju ili pa čak i pad.  Jednostavnije rečeno, prema ovom zakonu moguće je da za Google bude sve teže da ostvari daljnji eksplozivan rast koji je bio karakterističan u ranijim fazama.

’Investitori koji kupuju dionice Google-a i dalje računaju na to da je ova kompanija pravi rudnik zlata za svoje dioničare uz odlične bilance, novčane tokove i uz činjenicu da uvijek imaju najbolje, najpametnije i najinovativnije umove svijeta  među svojim zaposlenicima. Također , ovi investitori ističu da u prošlosti nikad nije bilo isplativo računati na pad dionica ove kompanije čak i onda kada je prolazila kroz period stagnacije. Prema njima to su bili samo periodi konsolidacije pred nove velike poteze’ navode iz FXLider-a.

 

Povijesno gledano, ovakav stav je do sada potvrđen, međutim ostaje pitanje može li  pozitivan trend trajati zauvijek i ako ne, je li možda ovo period preokreta?

’Sa druge strane investitori koji računaju na pad cijena dionica ističu stagnaciju cijene naročito nakon travanjske podjele dionica u odnosu 2-1.  I uz pozitivan izvještaja o zaradama tijekom proteklog kvartala cijene dionica bile su u padu naredna dva dana nakon objavljivanja ovog izvještaja, između ostalog i zbog  pravnih  problema kao što su vladina istraga i istraga privatnosti,  ali i tužbe Oracle-a od 6 milijardi dolara. Osim toga, skepticizam po pitanju budućeg rasta potiče i činjenica da se cijena dionica nastavlja kretati  10% ispod rekordno visoke vrijednosti unatoč globalnom tržištu dionica koje nastavlja s rastom’ kažu u FXLider-u.

Iako se dionice Googla-a trenutno nalaze, moglo bi se reći, na ’ničijoj zemlji’, a uz to globalno tržište dionica svakodnevno ostvaruje nove rekordne vrijednosti, treba imati na umu da je Google jedna od tehnološki najnaprednijih kompanija na svijetu i pionir u mnogim oblastima.

New Report

Close