Prosječna neto plaća za siječanj 5.463 kune

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 5.463 kune, što je nominalno 0,5 posto manje, a realno 0,1 posto manje u odnosu na prosinac 2011. godine, objavio je Državni zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na siječanj prošle godine, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za prvi mjesec ove godine bila je nominalno viša za 2,3 posto, a realno je bila viša za 1,1 posto. Najviša prosječna neto plaća za siječanj među pojednim djelatnostima isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta, u iznosu od 11.302 kune. Slijede zračni prijevoz sa 9.684 kune te financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova sa 8.856 kuna.

Najnižu prosječnu neto plaću za siječanj ove godine od 2.764 kuna imali su zaposleni u proizvodnji kože i srodnih proizvoda. U proizvodnji odjeće prosječna neto plaća za siječanj iznosila je 2.892 kune, a u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika 3.057 kuna. Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj iznosila je 7.846 kuna, što pokazuje nominalni pad za 0,6 posto, a realni pad za 0,2 posto u odnosu na prosinac 2011. Prosječna mjesečna bruto plaća za siječanj ove u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 2,7 posto, a realno je viša za 1,5 posto.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!