Promoviranje regije kao cjeline bit će privlačnije za ulagače

Autor: Majda Žujo, VLM, Darko Bičak , 05. travanj 2011. u 16:00
Damir Kuštrak

Da u Jugoistočnoj Europi postoje dobre mogućnosti za trgovinu i ulaganja, okupljene na Brownowom forumu pokušao je uvjeriti i Damir Kuštrak iz Agrokora.

Kuštrak se pohvalio kako je Agrokor u zadnjih deset godina povećao proizvodnju i proširio se na tržište u regiji. Ipak, priznao je da su postojali mnogi problemi i da je poslovanje možda je kompleksno, no prije ili poslije sve zemlje u regiji će postati članice EU što će olakšati stvari. Napomenuo je da nije bitno u što će investitori ulagati već je bitno da razumiju u kojem smjeru regija ide. Upravo zbog toga, kako kaže, bitno je i da politika prepozna put kojim regija treba ići. “Taj put prije svega treba odrediti Vlada, ali i internacionalna zajednica. U Hrvatskoj smo uvijek imali potporu SAD-a i želio bi da ostane tako” poručuje Kuštrak.

Matjaž Rakovec iz slovenskog Triglav osiguranja napomenuo je kako je osiguravajuća i bankarska industrija ipak nešto drukčija nego druge industrije, ali da vidi veliki potencijal za širenje na tržištu. Dakako, i oni imaju svoje zapreke no, kako kaže, osiguravajući sektor je najreguliraniji u svijetu. “Treba postaviti dobar regulacijski sustav. Hrvatska je napravila značajne korake u približavanju europskoj regulativi i tržište je sada konkurentnije, a to očekujemo i u Srbiji i Bosni i Hercegovini”.

Da je stanje ekonomije u BiH ipak puno bolje nego se to može zaključiti iz medija, smatra Faruk Širbegović iz bosanskohercegovačke Faruk Širbegović grupe. On naglašava kako je za cijelu regiju korisno da se ne događaju incidentne situacije koje nagrđuju stanje u regiji. Svi panelisti ove rasprave složili su se da bi države u regiji trebale koristiti mogućnost zajedničke promocije regije. “Treba promovirati regiju kao cjelinu i to će biti privlačnije za ulagače”, naglašava Širibegović. To nije mali izazov, nastavio je, ali to ćemo napraviti ako pošaljemo poruku suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Kapital je plašljiv i da bi brendirali regiju prvo je moramo učiniti sigurnom”, zaključuje Širibegović.

Margareta Drzeniek Hanouz iz Svjetstkog gospodarskog foruma smatra da čitava regija treba poraditi na kompetitivnosti svojeg gospodarstva. Za razliku od Švicarske, Švedske, Singapura i SAD-a koji drže vrh ljestvice među 139 analiziranih zemalja, države regije su plasirane vrlo nisko. “Slovenija na 45. i Crna Gora na 49. mjestu ljestice kompetitivnosti su najbolje u regiji. Hrvatska je 77., Makedonija 79., a Srbija 99.”, kazala je Drzeniek Hanouz. Najlošije mjesto na ljestvici Svjetskog gospodarskog foruma drži u regiji drži BiH na 102. mjestu, dok je generalno najmanje kompetitivno gospodarstvo ono u Čadu.
Da je ova regija specifična u odnosu na ostatak srednje i istočne Europe ponovio je i Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije. “Dok su druge zemlje istočnog bloga 1990. prolazile tranziciju, mi smo imali rat. Kada je započela naša tranzicija kasnih 1990-ih, druge zemlje su već dovele velike moderne industrije. Tu prije svega mislim na autoindustriju”, kazao je Milošević. Potpredsjednik hrvatske Vlade smatra da je potrebna veća suradnja politike i biznisa, kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj regiji. Upozorio je da se strane investicije ne smije gledati samo u novcu jer su podjednako važni i prijenos tehnologije i znanja.
Njegovo mišljenje poduprli su i makedonski ministar ekonomije Fatmir Besimi, kao i kolege iz Srbije te Crne Gore. Srpski ministar Nebojša Ćirić istaknuo je bescarinske sporazume njegove zemlje s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom koji omogućavaju veću konkurentnost srpskog gospodarstva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slažem se sa ” PERO7 ” kako je naše licemjerje i dvostruki standardi naš državni neprijatelj br. 1.
Možda da organiziramo IZBORE na portalu pa da vidimo tko je najluđi da otvori ovu našu Pandorinu kutiju i kad iskoče i vlastiti rođaci sa ukradenom lovom da vidimo kako se hapse SVI koji su se ogriješili o zakon.

New Report

Close