Promjenjivo na svjetskim deviznim tržištima

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2010. u 09:00

Ionako uzdrmano tržište, ovaj tjedan dodatno je pogođeno jačanjem krize u španjolskom bankarskom sektoru.

Takva zbivanja jučer su nepovoljno djelovala na kretanje vrijednosti eura u odnosu na dolar veći dio jučerašnjeg dana pa je tečaj EUR/USD nastavio pad započet u ponedjeljak. S početnih 1,234 dolara za euro tečaj se do kraja dana spustio na 1,219 dolara za euro.

Zabrinutost tržišnih sudionika da bi jačanje krize u španjolskom bankarskom sektoru, potaknute rastom udjela nenaplativih hipotekarnih kredita u ukupnim kreditima, moglo značiti prelijevanje fiskalne krize iz Grčke na druge članice eurozone, navela je investitore na prodaju relativno rizičnog eura.

Padu vrijednosti eura u odnosu na dolar pridonosi i rast tenzija između Južne i Sjeverne Koreje. Krajem dana tečaj je ipak porastao na razine s početka dana.

(limun.hr)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ni nedavnih trilijun dolara koje je, nitko ne zna odakle izvukla Europska unija kao odgovor na financijski kolaps Grčke koji širenjem zaraze prijeti ne samo Europi nego cijelom svijetu; nije uspjelo spriječiti jučerašnju paniku na burzama izazvanu hitnim intervencijama u Španjolskoj za spas bankarskog sektora. Kao lonac na poklopac, izašli su i rezultati analiza švicarske agencije za kreditni rejting Independent Credit View, prema kojima bi banke širom planete uskoro mogle ostvariti deficit veći od 1,5 trilijuna dolara:

New Report

Close