Proizvodnja hrane – sektor koji na globalnoj razini postaje biznis broj jedan

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2014. u 08:47
Izvor: Thinkstock

Moramo li pokraj raskošnih klimatskih uvjeta krumpir i rajčicu uvoziti iz Nizozemske, mrkvu iz Austrije, orahe iz Rumunjske…

Zašto u hrvatskim voćnjacima prosječan urod jabuka iznosi 20 tona po hektaru dok je u austrijskim veći od 40 tona? Zbog čega krave u Hrvatskoj kroz godinu dana daju tek oko 4000 kilograma mlijeka, one u Danskoj gotovo 9000? Moramo li pokraj raskošnih klimatskih uvjeta krumpir i rajčicu uvoziti iz Nizozemske, mrkvu iz Austrije, orahe iz Rumunjske, breskve iz Italije…

Može li se i na ovdašnjim oranicama ostvariti prinos pšenice ne samo 4-5 tona po hektaru nego europski prosjek koji doseže i do devet tona? Zašto su Hrvati međusobno nepovjerljivi i mahom zaziru od svih oblika udruživanja iako su zadruge i klasteri jamstvo veće tržišne konkurentnosti, a time i izdašnijeg financijskog učinka pa ih snažno potiču čak i Amerikanci.

Ovo su tek neka od pitanja na koja će odgovor pokušati dati 11. studenoga u Osijeku sudionici završne konferencije Snaga hrvatske hrane, projekta pokrenutog lani u organizaciji Poslovnog dnevnika kroz serijal panela o stanju u nacionalnoj poljoprivredi i s njom povezanoj prehrambenoj industriji.  

Prijavite se na konferenciju ovdje.

Hrvatski agrar u ukupnom europskom okviru danas u gotovo svim proizvodnjama prisvaja udjel velik tek oko jedan – jedan i pol posto, iznimka su šećer i duhan s udjelima iznad tri, odnosno četiri posto. Premda u paketu zaključaka dogovorenih kroz pregovore o pristupanju Europskoj uniji ima detalja kojima se itekako može prigovoriti činjenica koja ulijeva optimizam je financijska omotnica u kojoj su 373 milijuna eura za izravna plaćanja na godišnjoj razini plus 332 milijuna eura za ruralni razvoj što u konačnici po jednom hektaru iznosi čak 628 eura. Ova brojka svjedoči o dobro obavljenom poslu, s tom visinom potpore Hrvatska je u samom vrhu liste svih 28 članica EU.

Međutim, izdašna omotnica nije jamstvo uspjeha i trebat će puno mudrosti, volje i aktivnosti da se ta raspoloživa sredstva iskoriste u cijelosti i postanu kotač zamašnjak snažnijeg razvoja poljoprivrede, a s njom i prehrambene industrije.

U zajedničkoj poljoprivrednoj politici na koju Europska komisija obvezuje sve članice samo su potpore zadana dimenzija sve ostale parametre svaka članica kroji samoinicijativno na svojoj lokalnoj razini. Budući da se radi o proizvodnji hrane, sektoru koji na globalnoj razini postaje biznis broj jedan Ministarstvo poljoprivrede mora odlučiti u koje će sektore ubuduće ulagati i koje od nagomilanih problema  prioritetno rješavati.

Zemljišna politika gorući je problem, u četvrt stoljeća samostalnosti još nismo riješili raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem niti je nađen model kako animirati privatne vlasnike, u čijem portfelju je čak 70 posto oranica, da u funkciju stave svoje, velikim dijelom zakorovljene hektare. 

Visokorangirana je i edukacija. Upravo radi premalo znanja niski su  prinosi u svim proizvodnjama. Njihovim povećanjem 30 do 50 posto,  i u biljnom i u stočarskom segmentu što nije nerealno, današnja negativna uvozno-izvozna bilanca hrane mogla bi ispisati radikalan zaokret prema plusu.  Nadalje, za rješenjima vape i sadašnja tehnološka neopremljenost, nerazvijena infrastruktura, te posebno slab pristup komercijalnim kreditima. No, ni tu problematiku ne rješava EU već resorno ministarstvo i Vlada.

Ekološka poljoprivreda, proizvodi s oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla, agroturizam ali i čvršća suradnja proizvođača hrane s brojnim hotelskim kućama neka su od rješenja koja hrvatsku poljoprivredu do 2030. mogu pretvoriti u snažan oslonac domaćeg gospodarstva. Za ilustraciju je dostatno spomenuti da zajedničko europsko tržište godišnje konzumira samo ekoloških prehrambenih proizvoda za više od 50 milijardi eura, a cjelokupna poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj koja završi na tržištu godišnje vrijednosno ne prelazi milijardu eura.

 

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Postaje ???

Proizvodnja hrane je sektor broj jedan na globalnoj razini vec barem 5000 godina. Zaposljava barem 30% svjetske populacije.

I zbog toga sto se toliko ljudi bavi poljoprovredom marze su vrlo niske.

Na tako niskim marzama profitabilni mogu biti samo oni koji obradjuju velike povrsine i primjenjuju moderne tehnologije.

New Report

Close