Prodajete automobil? Evo što trebate znati o poreznom tretmanu u tom slučaju

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2012. u 12:35

Česte zakonske promjene vezane za osobne automobile (koji služe za osobni prijevoz poduzetnika) donijele su priličan broj nejasnoća o tome kako postupiti pri obračunu poreza na dodanu vrijednost prilikom prodaje istih. Pri prodaji automobila prvenstveno je potrebno utvrditi datum nabave, što je ključan podatak za obračun poreza na dodanu vrijednost. Automobile prema datumu nabave možemo razvrstati u tri skupine:

Nabava osobnih automobila do 31.12.2009.

• Nabavna cijena sastoji se od kupovne cijene + troškovi nabave
• PDV priznaje se u cijelosti kao pretporez, ali postoji obveza mjesečnog obračuna PDV-a na 30%
mjesečne amortizacije na nabavnu cijenu do 400.000 kn, a na nabavnu cijenu iznad 400.000 kn na iznos od 100% mjesečne amortizacije

Kod prodaje osobnog automobila koji je nabavljen do 31.12.2009. obračunavamo PDV (25%) na ugovorenu tržišnu cijenu. S obzirom da je pri nabavi osobnog automobila korišten pretporez u cijelosti, imamo obvezu obračuna PDV-a na iznos od 30% mjesečne amortizacije do kraja mjeseca u kojem je nastupila prodaja (račun za vlastitu potrošnju).

Nabava osobnih automobila od 01.01.2010. do 29.02.2012.

• Nabavna cijena također se sastoji od kupovne cijene + troškovi nabave
• U ovom slučaju prilikom nabave mogli smo priznati 70% PDV-a kao pretporez
• Nepriznati PDV od 30% posebno iskazujemo (također i 100% nepriznatog PDV-a iznad 400.000 kn nabavne vrijednosti) u okviru dugotrajne imovine

Kod prodaje zaračunavamo PDV na ugovorenu tržišnu cijenu, ali ne obračunavamo PDV-a na 30% amortizacije iz razloga što smo priznali samo 70% pretporeza prilikom nabave osobnog automobila. Obveza obračuna PDV-a na osobne automobile koji su nabavljeni do 29.02.2012. proizlazi iz čl.88.a.st.2.Pravilnika o PDV-u, u kojem se navodi da od poreza na dodanu vrijednost nisu oslobođene isporuke dobara poreznih obveznika koji su ostvarili djelomično pravo na odbitak pretporeza pri nabavi dobara iz čl.20.st.11.Zakona o PDV-u.

Nabava osobnih automobila od 01.03.2012.

• Nabavna cijena sastoji se od kupovne cijene + troškovi nabave + PDV
• PDV na ulaznim računima ne priznaje se kao pretporez

U ovom slučaju prodaje osobnih automobila koji su nabavljeni za osobni prijevoz, oslobođeni smo PDV-a iz razloga što prilikom nabave nismo mogli odbiti pretporez. To pravo proizlazi iz čl.20.st.11. Zakona. Kod prodaje te vrste osobnih automobila na računu se obvezno pozivamo na čl. 11.b. Zakona.

Oprez! U slučaju prodaje automobila, koji je kupljen od fizičke ili pravne osobe koja nije obveznik PDV-a, mi imamo obvezu na ugovorenu cijenu zaračunati PDV bez obzira na datum nabave.

Također pri prodaji automobila kojeg smo kupili nakon 01.03.2012. od pravne ili fizičke osobe obveznika PDV-a koji nije zaračunao PDV i na računu se poziva na članak Zakona 11.b., dužni smo obračunati PDV. U navedenom slučaju radi se o isporuci oslobođenoj od PDV-a. Iz tog razloga u daljnjem prometu ne možemo primjenjivati oslobođenje na temelju čl.11.b.Zakona (koje glasi – Od poreza na dodanu vrijednost oslobođene su isporuke dobara za čiju nabavu, odnosno uporabu nije bio moguć odbitak pretporeza prema čl.20.st.11 Zakona). Prilikom prodaje takvog automobila obvezni smo dakle obračunati PDV.

Zaključak: iz iznesenih primjera proizlazi da PDV obračunavamo uvijek kod prodaje osobnog automobila, osim u slučaju kada smo automobil kupili nakon 01.03.2012. na kojem je bio iskazan PDV, a mi isti nismo mogli koristiti kao pretporez.

S računovodstvenog gledišta u sva tri slučaja postupamo isto. Do kraja mjeseca u kojem je automobil otuđen obračunava se amortizacija od koje 70 % priznajemo kao priznati trošak, a 30% kao nepriznati trošak. Ako ostvarimo prodajnu cijenu veću od knjigovodstvene, razliku knjižimo kao prihod, a ako je prodajna cijena niža od knjigovodstvene vrijednosti utvrđujemo rashod. To proizlazi iz MRS-a 16 Nekretnine, postrojenja i oprema kao i iz HSFI 15 Prihodi prema kojima dobitke ili gubitke koji proizlaze iz prestanka priznavanja pojedine dugotrajne imovine treba utvrditi kao razliku između neto – prihoda od otuđenja i knjigovodstvene vrijednosti imovine.

Piše Filip Jelić, Fidestum do.o.o.

Komentirajte prvi

New Report

Close