Pročitajte cinični osvrt tajnika SDLSN-a na zapušteni izgled Grčićeva ministarstva

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2012. u 12:30

Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, medijima je poslao priopćenje u kojem se cinično osvrće na izgled sjedišta Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, pitajući se “promovira li ministar Grčić novu vizualnu estetiku državnih institucija?”.

Njegovo priopćenje, kao i fotografije koje je uz njega priložio, prenosimo u cijelosti:

Novi pokret ili nemar: Ministar Grčić promovira novu vizualnu estetiku državnih institucija?

(SDLSN, 17. kolovoza 2012.) – Stroge i pomalo pretenciozne arhitektonske linije bivše zgrade Ministarstva obrane, a danas sjedišta Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, više ne upotpunjuju vojnički „obrijani” travnjaci, sterilno sivi čisti nogostupi, službeni parking na kojem se šepure skupi terenci, crveni tepisi, limena glazba i operetni prizori vojnika u svečanim odorama postrojenih u čast stranih vojnih dužnosnika.



Foto: SDLSN

Zamijenilo ih je prirodnim cikličkim procesima razbacano i razbarušeno suho lišće i samoniklo raslinje, koje je zgradu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije konačno skladno povezalo s okolišem obližnjeg parka i dječjeg igrališta. Danas slučajnim šetačima i prolaznicima cipele više ne odjekuju vojničkim nogostupom, već im noge i misli umirujuće vrludaju utrtim puteljcima po sagu istkanom od zlatnožutih listova, a proračunski se novac ne baca na pranje službenih džipova, odnosno njihovih japanskih inačica.



SDLSN

Skromni službeni automobili tu su parkirani samozatajno i dugotrajno, kao da im je ovo zadnje počivalište prije odlaska u staro željezo i gotovo da prolaznicima šapuću kako je sve prolazno, a prljavština i oglasi za lihvarske kredite zataknuti za njihove brisaće upozoravaju na to da smo bili dužni i dužni ćemo i ostati…



Foto: SDLSN



Foto: SDLSN

Netko bi pomislio kako je posrijedi tek nemar, ali mi mislimo da se iza svega krije pomno promišljena nova estetika državnih ustanova s ciljem njihovog stapanja sa sveopćim sivilom gospodarske situacije. Napušteni industrijski pogoni, neobrađena zemlja i nedovršene građevine logično su vizualno upotpunjene eskapističkom i futurističkom inscenacijom upravnih palača, koje zajedno s njima umiru u prostoru.

No, najveće iznenađenje krije se u činjenici da je ovakav hrabri estetski iskorak, koji bi donedavno mogli očekivati od ministrice Holy, došao iz resora suzdržanog ministra Grčića, koji je ovime najavio svoj dosad neotkriveni potencijal. Ako već sve ide k vragu, neka barem ide sa stilom…

Komentirajte prvi

New Report

Close