Problemi u Mađarskoj pogađaju i Austriju

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2012. u 15:55

Povjerenik Europske unije za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn razgovarat će idućeg tjedna s mađarskim ministrom financija i gospodarstva Gyorgyjem Matolcsyjem o stanju u mađarskom proračunu i spornom zakonu o središnjoj banci, a problemi u Mađarskoj pogađaju i susjednu Austriju.

Mađarska je jučer potvrdila da je njezin proračunski manjak u prošloj godini bio viši od planiranog. Europska komisija odvojeno ispituje i je li novi mađarski zakon o središnjoj banci u skladu s europskim propisima. Na dnevnom redu sastanka zakazanog 20. siječnja naći će se niz tema, kazao je u utorak u Bruxellesu Rehnov glasnogovornik. Tako će Komisija istražiti koje je korake Budimpešta poduzela kako bi srezala manjak. Razgovarat će se i o mađarskom zahtjevu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za financijskom pomoći, kazao je glasnogovornik povjerenika EU-a za gospodarsku i monetarnu politiku.

Budimpešta je jučer počela razgovore s MMF-om o novoj kreditnoj liniji, potvrdilo je mađarsko veleposlanstvo u Washingtonu. Sporan je i novi mađarski zakon o središnjoj banci, kojim bi se broj članova vijeća za određivanje kamatnih stopa povećao sa sadašnjih sedam na devet. U EU i Europskoj središnjoj banci sumnjaju da bi vlada imenovanjem dva dodatna člana mogla politički utjecati na središnju banku.

Agencija Fitch snizila je krajem prošlog tjedna rejting Mađarske s ‘BB+’ na ‘BBB-’, ukazujući na pogoršanje stanja u mađarskom proračunu. U četvrtak je Mađarska najavila da će nastojati što prije postići dogovor s međunarodnim zajmodavcima kako bi poduprla svoja financijska tržišta.

Forinta je prošlog tjedna kliznula na novu najnižu razinu prema euru u povijesti a troškovi osiguranja povrata duga dodatno su porasli. Državna agencija za upravljanje dugom bila je prisiljena sniziti za 10 miijardi forinti iznos duga ponuđen na aukciji zbog slabe potražnje koja nije ‘pokrila’ traženi iznos od 45 milijardi forinti.

U međuvremenu je mađarska financijska kriza ukazala na izloženost Austrije na krizu u susjednoj zemlji. Mađarski problemi sa servisiranjem dugova ili nagli pad vrijednosti mađarskih obveznica ozbiljno bi opteretili bilance austrijskih banaka koje su snažno zastupljene u susjednoj zemlji, piše Reuters. Mađarska recesija ujedno bi znatno povisila udio nenaplativih kredita. “Nema sumnje da ako se nešto dogodi s Mađarskom – poput objave nesposobnosti da se servisira dug ili nešto slično – to će značajno utjecati na austrijske banke”, kazao je za Reuters dužnosnik koji je želio ostati anoniman s obzirom na osjetljivu problematiku.

Bruto izloženost austrijskih zajmodavaca u Mađarskoj, uz izuzetak Bank Austrije, iznosi oko 26 milijardi eura a petina tog iznosa otpada na državne obveznice, kazao je taj izvor. Bojazni povezane s Mađarskom podigle su prinose na austrijske državne obveznice na najvišu razinu u više od mjesec dana, iako je u ponedjeljak napetost donekle popustila. U utorak je austrijsko ministarstvo financija aukcijom četverogodišnjih i desetogodišnjih obveznica bez problema prikupilo planiranih 1,2 milijardi eura.

Prinosi su ipak porasli, i to na prosječnih 3,322 posto za 10-godišnje obveznice, s 2,99 posto koliko su iznosili na prošloj sličnoj aukciji u studenom. Prinosi na 4-godišnje obveznice porasli su pak na 2,213 posto, s 1,960 posto koliko su iznosili na aukciji u studenom, pokazuju podaci agencije za upravljanje dugom.

Po podacima Banke na međunarodna poravnanja, austrijske banke Erste Group, Raiffeisen Bank International i Volksbanken AG najviše su izložene mađarskim zajmoprimcima. Austrijanci su u proteklih deset godina bili i treći na ljestvici najvećih inozemnih ulagača u Mađarsku, nakon Njemačke i Nizozemske, i do 2010. njihova su izravna ulaganja u istočnog susjeda dosegnula gotovo osam milijardi eura, pokazuju službene statistike. “Nemamo izbora, jednostavno moramo učiniti sve što možemo kako bi Mađarska uredno podmirivala svoje financijske obveze”, kazao je drugi izvor.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

:-)), živio neoliberalni kapitalizam i kamatarenje država!
http://sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_sustav_i_novac.pdf?d=1

New Report

Close