Prka: Hrvatskoj ne treba 68 javnih tvrtki, to je puno previše

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2012. u 09:35

Hrvatskoj ne treba 68 javnih tvrtki. To je puno previše. Treba nam radikalna privatizacija i reforma tržišta rada – smatra Prka



Božo Prka (PXL)

– Apsolutno sam protiv gradnje zgrade za državnu upravu u Zagrebu. Ministarstvo poljoprivrede treba sagraditi u Osijeku, Ministarstvo kulture možda u Poreču… – poručio je predsjednik uprave Privredne banke Božo Prka na današnjem okruglom stolu “100 dana Vlade” u sklopu rovinjskih WinDaysa, na kojem su sudjelovali i predsjednici uprava Podravke, HT-a i Microsofta Hrvatska Zvonimir Mršić, Ivica Mudrinić i Ivan Vidaković.

Politički realizam

Sudionici su načelno podržali prve poteze Vlade, ali su se redom upitali je li to što su učinili dovoljno zbog izrazito dramatične situacije u kojoj se zemlja nalazi. Što se tiče zgrade Vlade u Zagrebu kao velikog projekta, sumnju je izrazio i prvi čovjek Microsofta Vidaković. Upozorio je i kako uz žbukanje vrtića i škola treba odraditi i druge reformske poteze.

– Dobro je da se ova vlada odrekla političkog populizma te da sada vlada politički realizam – poručio je Prka te zaključio kako Hrvatskoj ne treba 68 javnih tvrtki. To je puno previše. Treba nam radikalna privatizacija i reforma tržišta rada. Zašto država treba biti vlasnik ACI kad godinama nismo sagradili novu veliku marinu, pita se Prka. Upozorio je da je bivša država Jugoslavija proizvodila 1,2 milijarde tona pšenice bez ijedne kune poticaja, a da sada uz poticaje teške pet milijardi kuna proizvodimo 350 tisuća tona. Prka tvrdi da iz Hrvatske treba izbaciti ostatke samoupravnog socijalizma te omogućiti da zaživi prava tržišna ekonomija koju, tvrdi, još nemamo. U fokus treba staviti poduzetnike jer samo oni mogu u konkurentnom okruženju inovirati, proizvoditi novu vrijednost i stvarati nova radna mjesta. Treba prestati poticati klasne podjele i shvatiti da su poslodavci i radnici partneri.

Sudionici okruglog stola složili su se da je ključni problem Hrvatske danas demografija.

– Imamo prevelik udio starog stanovništva, a zastrašujuće je da je samo 17% ljudi u Hrvatskoj ispunilo uvjete za mirovinu. Ostalih 83 posto zapravo ne prima mirovine nego je riječ o socijalnim transferima. Isplata mirovina iz proračuna ključni problem hrvatskog proračuna – kaže Prka.

Javna poduzeća

Ivica Mudrinić apelirao je da Vlada prekine s ovom praksom imenovanja u javna poduzeća.

– Tamo nam trebaju najbolji menadžeri. Kako nekome dati 17.000 kuna plaće i povjeriti mu deset milijardi na upravljanje – rekao je Mudrinić.

Čačić: Ulaskom u EU dobivamo atest da smo više-manje normalni

– U principu ulaskom u EU dobivamo nekakv atest da smo više-manje normalni – rekao je Radimir Čačić na otvorenju WinDaysa te objasnio da će mnogi koji do našeg ulaska nisu imali volje ulagati u Hrvatskoj sada doći jednostavno stoga jer nas ne moraju dodatno provjeravati. Objasnio je kako je energetika najveći prostor za ulaganje, a bitna je i infrastruktura.

– Pisao sam HAKOM-u i zatražio da otvori prostor za investicije. Ako ovdje netko ne ulaže, onda nema alibija. A odgovaraju mi da to Čačić radi zbog dionica HT-a – ironičan je bio Čačić.

Mršić: Vlada ima snage za radikalne zaokrete

Da će Vlada imati snage i volje za radikalne zaokrete, uvjeren je Zvonimir Mršić, novi predsjednik uprave Podravke, a inače jedan od čelnika vladajućeg SDP-a. Kao prve korake u tom smjeru Mršić navodi povećanje PDV-a, ujedinjavanje imovinskih podataka putem jedinstvenog OIB-a te decentralizacije.

(Agencija VLM)

Komentari (5)
Pogledajte sve

Strani plaćenik koji isiše miljardu kuna godišnje iz države a ne investira ništa osim u kartice i kredite za potrošnju.
Problem Hrvatske nije Sanader nego strane banke koje drže sav novac koji ne daju gospodarstvu.
Sjetite se intervjua čelnika ingre gdje je rekao što se desi kada dođe tražit kredit u tu banku za neki natječaj u zemljama sjeverne afrike.
Onda ta banka poslovni plan iskopira i da talijanskoj konkurenciji koja se natječe za isti taj posao.

Hrvastkoj ne trebju niti vampiri ala Intesa Sanpaolo…

oprostite g.Prka,
ali ja Vas molim malo doze samokritičnosti, zajedno sa kolegama sugovornicima koji su svi redom dio elite koja ima moć i financije u proteklih 20 godina, odgovorni ste najvećim djelom za situaciju u gospodarstvu i državi.
ispletena je mreža kojom država i društvo postaje sve siromašnije, samo ste vi sve bogatiji.
znam da volite pročitati komentare jer time želite hraniti svoj ego i zato Vas molim da zaustavite sve tumorne poslove i pustite da se hobotnica rasplete, osjetiti ćete olakšanje, makar i malo odmarali u zatvorenoj ustanovi.

Europa ima plan-strategiju ““. U isto vrijeme u Republici Hrvatskoj – zastoj. Premda se Republika Hrvatska jasno opredjelila u vezi s budućim stanjem hrvatskoga energetskog sektora. Usvajanjem Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske opredjelila se za otvoreni, liberalizirani i efikasni energetski sektor usklađen s načelima Europske unije. Što se tiče aktualnog stanja hrvatskoga energetskog sektora postoji opća suglasnost o glavnim problemima sektora. To su:
*slaba likvidnost tržišta i nemogućnost izbora opskrbljivača,
*nedovoljna izgradnja novih energetskih objekata,
*administrativni način utvrđivanja cijena energije i
*slaba poslovna efikasnost postojećih energetskih subjekata
.
U hrvatskom energetskom sektoru bilo je posljednjih godina više pokušaja da se riješe navedeni problemi energetskog sektora. Ti pokušaji nisu dali veće rezultate. Primjerice, zabrinjavajući je očekivani raskorak između porasta potrošnje i pada mogućnosti proizvodnje električne energije, mreža prirodnog plina i nadalje nedostaje na polovini državnog teritorija, nema poboljšanja konkurentne sposobnosti i efikasnosti hrvatskih energetskih tvrtki. Očito je da današnji način funkcioniranja energetskog sektora ne generira dovoljnu motivaciju za rješavanje problema i da su nužna nova rješenja, provjerena u praksi razvijenog tržišnog gospodarstva. Analiza aktualnog stanja pokazuje da :
*energetsko zakonodavstvo je komplicirano u primjeni,
*ovlasti regulatora su relativno ograničene,
*INA ima dominantni položaj u proizvodnji i dobavi plina, a HEP u svim djelatnostima elektroenergetskog sektora,
*uvjeti poslovanja nisu poticajni za ulazak novih energetskih subjekata,
*energetski sektor zaostaje u razvoju i izgradnji (sigurnost opskrbe, tehnološki razvoj),
*cijene energije se formiraju na administrativni način,
*postojeći energetski subjekti zaostaju za uspješnim energetskim tvrtkama
.
Iz Ministarstva za sada samo priopćenja i konferencije za novinare bez javnih tribina, okruglih stolova, rasprava struke.

New Report

Close