Privredna komora Srbije otvorila predstavništvo u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2012. u 13:40

Otvorenjem u krugu gospodarstvenika, predstavnika gospodarskih i političkih institucija te medija obilježen je početak rada Predstavništva Privredne komore Srbije u Hrvatskoj.

Odluka Privredne komore Srbije da otvori predstavništvo u Zagrebu ima veliki značaj za snažniji prodor gospodarskih subjekata iz Srbije na hrvatsko tržište te jačanje ukupne gospodarske suradnje dviju zemalja.

Otvorenju su prisustvovali ambasador Srbije u Hrvatskoj, NJ.E. Stanimir Vukićević, predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, direktor Predstavništva PKS u Hrvatskoj, Drenislav Žekić te brojni ugledni gospodarstvenici i predstavnici domaćih i regionalnih medija.

“Ekonomska suradnja Hrvatske i Srbije je sve uspješnija, no ima prostora za značajniji razvoj. Realne izvozne mogućnosti srpskih tvrtki na tržištu Hrvatske postoje povezivanjem putem klastera, realizacijom zajedničkih projekata u području agrokompleksa, energetike, kemijske industrije, strojarstva, prometne infrastrukture, turizma, IT sektora i metalskog sektora, zajedničkim nastupom na trećim tržištima, primjerice tržišta Libije, Alžira, Kuvajta, kao i tržište Ruske Federacije.’” – izjavio je predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

“Poticaj za otvaranje Predstavništva Privredne komore Srbije u Hrvatskoj dali su upravo gospodarstvenici koji pokazuju veliki interes za razvijanje biznisa između dviju zemalja. Predstavništvo će savjetovati i podržavati srpske tvrtke prilikom ulaska na tržište Hrvatske i ima cilj doprinijeti razvoju suradnje u gotovo svim gospodarskim granama. Pri tome ćemo aktivno surađivati i sa Hrvatskom gospodarskom komorom, kao i sa svim drugim relevantnim institucijama iz područja gospodarstva.’’ – izjavio je direktor Predstavništva PKS u Hrvatskoj, Drenislav Žekić

Ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske je u stalnom porastu. Prema analizi Privredne komore Srbije, ukupna robna razmjena Srbije i Hrvatske u 2011. godini iznosila je 933,6 milijuna američkih dolara, no i dalje postoji značajan prostor za rast. Deficit u robnoj razmjeni na strani Srbije u 2011. godini iznosio je 752.000 američkih dolara.

U Srbiji trenutno posluje više od 200 hrvatskih kompanija, dok u Hrvatskoj posluje tek oko deset srpskih kompanija. Od malobrojnih srpskih ulaganja u Hrvatsku valja istaknuti investicije u konditorskoj industriji i bankarstvu. Sredinom 2008. godine koncern ’’Swisslion Takovo’, jedan od najvećih konditora u regiji, kupio je tvornicu ’’Euro Food Markt’’ iz Siska u vrijednosti od 20 milijuna eura. Također, značajna investicija je Tesla štedna banka sa osnivačkim kapitalom od oko 3 milijuna eura koje su uložili Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, ujedno vlasnici banke.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close