‘Privatizirati financijski i dio energetskog sektora, ali ne i prirodne monopole’

Autor: Tomislav Hrastovčak , 22. svibanj 2012. u 12:30

Privatizacija udjela državnih tvrtki i poduzeća u pretežito državnom vlasništvu konstantno je aktualna i goruća tema. O prodaji državnog udjela u Croatia osiguranju već se duže vrijeme priča, kao i o potencijalnim interesentima za HPB, dok istovremeno privatizacija i restrukturiranje brodogradilišta redovito dižu prašinu u javnosti.

Što zapravo misle o aktualnoj problematici privatizacije upitali smo nekoliko ekonomskih analitičara. “Princip bi trebao biti privatizirati svako državno poduzeće koje se natječe na otvorenom tržištu, a za koje država nema jasnu strategiju i kapital da podupre tu strategiju. Kako država nema jasnu strategiju i kapital da podupre tu strategiju za većinu tih poduzeća, uglavnom se sve svodi na prvi princip. CO i HPB se očito uklapaju u taj kriterij”, za Poslovni.hr je prokomentirao Velimir Šonje iz Arhivanalitike.

“Nažalost povijest je pokazala kako država u Hrvatskoj nije bila dobar gospodar državnoj imovini, pa tako i poduzećima u većinskom državnom vlasništvu. Inače, brojna međunarodna istraživanja potvrdila su veću efikasnost privatnog sektora od državnog, a u Hrvatskoj smo imali učestali slučaj da se upravo kroz upravljanje poduzećima nisu ostvarivali ekonomski ciljevi već politički i socijalni. Rezultat takvog upravljanja je niska razina efikasnosti te nekonkurentnosti većine javnih poduzeća, što s obzirom na njihov značaj u domaćem gospodarstvu ima i velike posljedice na makroekonomskoj razini”, kazao nam je Zdeslav Šantić, ekonomist Societe Generale – Splitske banke.

Šantić tvrdi kako su (pre)velika uloga države u domaćem gospodarstvu, te posljedično nedovoljno razvijen privatni sektor, jedan od glavnih razloga zbog čega Hrvatska vidljivo zaostaje u procesu oporavka gospodarstva. “Također, dio troškova takvog neoptimalnog upravljanja državnim poduzećima plaćaju i građani kroz nižu kvalitetu dobara i usluga, subvencije iz državnog proračuna i/ili potencijalnim obvezama države kroz davanje državnih jamstava”, navodi Šantić. Dodaje i kako bi se privatizacijom pojedinih poduzeća ubrzao i proces liberalizacije te uklanjanja preostalih monopolista na domaćem tržištu.

“Kada govorimo o privatizaciji važno je naglasiti da s obzirom na aktualnu situaciju u europskom gospodarstvu teško očekivati povratak priljeva stranih investicija na pretkrizne razine u srednjoročnom razdoblju. Stoga, će visina FDI uvelike ovisiti o brzini i uspješnosti privatizacije u srednjoročnom razdoblju”, ističe Šantić.

“Govoreći o privatizaciji državnih poduzeća dio planova je definiran i pridruživanjem EU, koje uključuje postepeno otvaranje prostora za sudjelovanje privatnog sektora u djelatnostima koje su uglavnom dominantno bile pod državnim upravljanjem, poput energetike i transporta. Međutim, država (središnja i lokalna) bi trebale napraviti strategiju koja bi definirala i podijelila poduzeća u tri skupine: za privatizaciju, za davanje u koncesiju te ona kojima je potrebno zadržati upravljanje od strane države”, zaključuje Šantić.

“Država ima značajne udjele u nekim proizvođačkim poduzećima kojima bi bilo bolje povezivanje s strateškim partnerima, jer bi to poduzeću donijelo razvoj i otvorilo strana tržišta”, komentirao nam je Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke. On tvrdi i kako ima dobrih primjera privatiziranih poduzeća koja su se danas uspjela integrirati u trgovinske i kapitalne tokove. Međutim, dodaje kako treba paziti da proces privatizacije bude transparentan i rezultira najboljim izborom. Stojić također navodi kako bi trebalo privatizirati financijski i dio energetskog sektora, te kako se ne bi trebali privatizirati prirodni monopoli i osjetljiva strateška poduzeća.

Komentari (3)
Pogledajte sve

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/zasto_banke_u_regiji_masovno_zbrajaju_gubitke_a_jedino_u_hrvatskoj_posluju_s_enormnom_dobiti/725170.html

A evo i što kaže jedan stvarni poduzetnik(iz teksta na koji upućuje gornji link)..a ne ove barabe

– Hrvatska godinama, prije svega kroz tečajnu politiku HNB-a, stimulira uvoznike i banke koji su uništili hrvatsko gospodarstvo. Ljudi koji vode tečajnu politiku su plaćenici stranih ustanova, banaka i vlada, te su najodgovorniji za uništavanje hrvatskih građana, ali i gospodarstvenika – kaže Ivan Brkić, direktor kutinskog SELK-a, jednog od najvećih hrvatski izvoznika.

…javna poduzeća i javni sektor su neefikasni isključivo zbog privilegiranog tretmana odabrane kvaizpoduzetničke elite…odnosno zbog toga što je ta klika stavial šapu na taj dio hrvatske ekonomije…Nedavno je umor jedan od izumitelja Cedevite…zašto on nije bogat a ne onaj Tedeschi???

Dajte ovaj link ovoj gospodi…

Welcome

i recite im da je javni sektor neefikasan jer plaća usluge poduzećima iz kojih su ova trojica ispuzala….
a najefikasniji u privatnom sektoru su politički najumreženiji…

odavno me nije neko toliko ispizdio kao ovi službeni makroekonomisti. Onaj Šantić, naročito.

1. država je loš gospodar poduzeća, pa ih treba prodati !!!!!!!!!!!!!!!! E moj Šantiću. Sve da je i točna tvrdnja, a nije, takva tvrdnja predmnijeva da će država biti dobar gospodar novaca koje dobije od prodaje. Inače je prodaja nepotrebna, zar ne.

2. nepotrebne troškove neefeikasne države plaćaju građani !!!!!!!!!!!!!! E moj Šantiću. A tko plaća troškove neefikasnog francuskopg koncesionara istarskog ipsilona. Ili tko plaća troškove Todorića koji je nesposobno ugovorio prodaju obveznica uz 10%, i tako da ih ne može iskupiti prije dospjeća bez plaćanja premije? ….

…..

E moj Šantiću. I s tvojim neznanjem će biti popločan makar dio na putu ove hrvatske kalvarije

New Report

Close