Prihodi 4 nezavisna zastupnika 2010. iznosili 1,7 mil. kn, sve ih platio proračun

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2012. u 17:00
PXL

Nakon rasprave o izvješću o Državnoj reviziji, kojom je kratko vrijeme prvi put u ovom mandatu predsjedavao i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, uslijedila je i rasprava o izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2010. godinu, koje će također podržati svi klubovi zastupnika.

U Hrvatskoj je registrirano 114 političkih stranaka, a obvezu dostavljanja financijskih izvještaja imaju samo one stranke koje ostvare godišnje prihode iznad 100 tisuća kuna. Izvještaje je dostavilo 11 parlamentarnih, 12 izvanparlamentarnih političkih stranaka te 4 nezavisna zastupnika.

Prihodi 11 stranaka iznose ukupno 115,1 milijun kuna, a rashodi 94,2 milijuna kuna. Višak prihoda nad rashodima parlamentarnih stranaka iznosio je 20,8 milijuna kuna, uz napomenu da je višak ostvarilo sedam stranaka, a manjak četiri stranke. Prihodi četiri nezavisna zastupnika u 2010. iznosili su ukupno 1,7 milijuna kuna i sve su ostvarili iz državnog proračuna. Rashodi su iznosili 627.032 kune.

– Najznačajnija područja u kojima su revizijom utvrđene nepravilnosti i propusti stranaka odnose se na računovodstveno stanje, stjecanje prihoda i izvršenje rashoda. Nepravilnosti su utvrđene i u korištenju poslovnih prostora na različitim lokacijama bez naknade – objasnio je glavni državni revizor Ivan Klešić te dodao kako je za stranke izraženo šest bezuvjetnih mišljenja i pet uvjetnih mišljenja. Uvjetno mišljenje za 2010. godinu dobili su HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS.

Nikolu Vuljanića iz Hrvatskih laburista kompletno djelovanje Državne revizije i ono što ona u društvu predstavlja podsjeća na “one visokostilizirane plesove, uglavnom istočnjačkog tipa, recimo na morešku s Korčule”.

– Plešu ljudi taj ples već par sto godina, plešu ga i danas, mašu sabljama, jako se prijete jedni drugima, viču, a nitko ne nastrada, nikog i ne porežu. I bojim se da je rad revizije sličan toj moreški, nitko se nije porezao – slikovit je Vuljanić kojeg čudi da stranke, koje već godinama dobivaju uvjetno mišljenje revizije, ne reagiraju na to nego “opet mašu sabljama”.

– Ja znam da Državna revizija nije državni odvjetnik, nije ni policajac i ne može nikoga uhititi ni optuživati, međutim da ponavlja uvjetno mišljenje za istu stvar kod političkih stranaka nešto govori o tim strankama, a govori nešto i o sustavu i reagiranju sustava na rad političkih stranaka – nastavio je Vuljanić podsjećajući kako je protiv HDZ-a lani podnesena kaznena prijava.

– Meni je u cijelom tom stiliziranom plesu savršeno nejasno da revizija nije mogla ništa iz prijave ustanoviti, niti jednu crnu vreću, nijednu torbu, ništa, ništa, nego daje uvjetno mišljenje zbog propusta, eto, u vođenju knjigovodstva – čudi se Vuljanić.

IDS-ov Damir Kajin ustvrdio je pak da je stvarna moć u Hrvatskoj davno prepuštena pretvorbenom kapitalu.

– Kada govorimo o političkim strankama, moć nije u ovom Saboru, što je po mom sudu loše. Moć je u Vladi, moć je na Pantovčaku, moć je u velikim javnim institucijama, u DORH-u, policiji, državnoj upravi, medijima, bili privatni ili državni. Moć je u Državnom uredu za reviziju, a ne u Saboru koji u pravilu samo imenuje odluke izvršne vlasti. Jedan državni tajnik nedavno je rekao da je bolje biti pet dana državni tajnik nego zastupnik u Saboru u pet mandata – objašnjava Kajin te dodaje da mu sukladno svemu rečenom smeta kada se Sabor marginalizira.

HNS-ova Nada Turina Đurić rekla je da pozdravlja napor revizije da hrabro s nezavisnim stavom uđe u prostor čiste politike i političkih stranaka i da vrlo jasno iznese činjenično stanje o njihovu poslovanju.

– Tako u izvješću stoji da neke stranke, koje su obnašale vlast gotovo cijelo vrijeme od kada imamo parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj, nisu u stanju sastaviti temeljne financijske izvještaje, nisu u stanju iskazivati točne i istinite podatke, knjigovodstvene isprave nisu potpisane od zakonskih predstavnika u toj stranci – primijetila je Turina Đurić.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close