Priča o Mađarskoj, zemlji u kojoj su političari još neodgovorniji od naših

Autor: Ivan Jozić , 06. siječanj 2012. u 09:15

Što se događa s našim sjevernim susjedima, zemljom koja je do 2008. bila pozitivni primjer otvaranja stranim investicijama?

Nije lako biti Mađar ovih mjeseci. U prosincu su umjesto novogodišnjih darova dobili MMF. Slijede rezovi koje u svakoj zemlji nosi građanski sloj. No ekonomska i politička situacija u Mađarskoj isprepletene su, a kao i u Hrvatskoj neodgovorni politički potezi zemlju guraju u sve nezavidniju ekonomsku situaciju.

Bajke za Mađare
U zemlji gdje je stopa nezaposlenosti 13,7 posto, a PDV najveći u Europi (27 posto) vjera u bolje sutra jedino je što može održati kontroverznu stranku Fidesz na vlasti. Zato je premijer Orban obećao nemoguće – u ovoj godini srezati će dug ispod 70 posto BDP-a, te ispod propisanog plafona u Europskoj uniji od 60 posto BDP-a do 2014. Mađarski ukupni javni dug dosegnuo je na kraju prošlogodišnjeg rujna najvišu razinu od 1995. Javni dug Mađarske u 2011. iznosio je 82,6 posto BDP-a. Polovica javnog duga izražena je u stranim valutama – ako forinta slabi, Mađarski dug raste. Usporedbe radi, Hrvatski javni dug u 2011. iznosio je 59,6 posto.

Forinta je zbog nestabilnog tečaja prema dolaru i euru (pad vrijednosti 15%) proglašena najgorom valutom svijeta. Presedan je to za neku od zemalja Europske unije.

Predviđanja rasta (na grafu dolje) najblaže rečeno teško su moguća. Tim prije što su i „konzervativna“ predviđanja godišnjeg rasta za 2011. godinu bila 3 posto. Danas se većina stručnjaka slaže – rast neće biti veći od 2 posto.




Posljednji Orbanov čardaš
Postoji i stvarna opasnost od bajkovitih projekcija. Javnost će očekivati obećane rezultate. Politička opcija ih neće moći ispuniti. Kako bi se barem približili obećanom država će morati početi trošiti novac, što znači povećanje ionako velikog deficita. Predizborna kupnja glasova – zvuči vam poznato? A dugoročni planovi države „stvaraju“ se na osnovu tih vrijednosti. Brojke u budućnosti sve više „divljaju“ – graf pokazuje mogući rast od 4,5 do 5 posto u razdoblju od 2013. do 2015. godine!

IMF političku situaciju u kojoj će se Mađarska naći nakon što građani shvate koliko su prognoze bile nerealne shvaća vrlo ozbiljno. Zato na Mađarsku procjenu rasta od 3.3 posto u 2012. Daje svoju procjenu – rast će biti svega 0,5 posto! Povijest nas uči da za vrijeme velikih ekonomskih kriza ekstremne stranke dolaze na vlast. Orban je (za sada) ukinuo naziv „Republika Mađarska.“ Demonstracije su počele. Zbog dobrobiti Mađara ali i zajedničke granice, ostaje nam nadati se da će se ekonomska situacija sjevernih susjeda uskoro popraviti.

Komentari (5)
Pogledajte sve

zanimljivo kako svi ti pozitivni primjeri brzopostaju negativni.. a onda nije ono pozitivno što je uzrokovalo negativno,nego eto oni koji pokušavaju zaustaviti sav taj pozitivizam

Dozvoli da te ispravim:
Mađarska – zemlja kmetova
Na istom smo putu

Mađarska – zemlja seljaka? Da li ćemo to biti i mi?

Daj ne seri kad nemas pojma

New Report

Close