Preminuo Ante Marković, posljednji premijer SFRJ

U Sarajevu je noćas oko jedan sat iza ponoći preminuo Ante Marković, posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, odnosno posljednji premijer Jugoslavije prenosi HRT.

Ante Marković / PXL

Marković je prvi je savezni premijer bivše Jugoslavije koji je dinar učinio konvertibilnom valutom. Marković je u razmjerno kratkom roku radikalnim mjerama, osmišljenim uz pomoć američkog makroekonomista Jeffreya Sachsa, smanjio vanjski dug zemlje sa 21 na 11,5 milijardi dolara i omogućio otvaranje 60.000 tvrtki. Rođen je 25. studenog 1924. godine u Konjicu u BiH. Studirao je u Zagrebu gdje je 1954. godine na Elektrotehničkom fakultetu i diplomirao.Dugo je radio u tvrtki “Rade Končar” Zagreb, najprije kao dizajner, zatim kao šef Odjela za ispitivanje, potom kao pomoćnik direktora te od 1961. do 1984. kao generalni direktor.

Politikom se počeo baviti 1982. Bio je predsjednik Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Hrvatske od 1982 - 1986, predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske od 1986 - 1988, i predsjednik Saveznog Izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 16. ožujka 1989. do prosinca 1991., odnosno premijer SFRJ.

Ostavku je podnio 20. prosinca 1991. nakon što su reforme koje je provodio propale zbog rata. Od tada je uglavnom živio u Austriji i bavio se konzultantskim poslovima za velike tvrtke i vlade.

(pd)

Komentari (4)
 • Jovan
  Jovan 14:43 27.2.2017.

  *I vi ste svojedobno pregovarali s MMF-om. Govorite li sve to iz vlastita iskustva?

  Da, kad me tadašnji američki predsjednik George Bush stariji zvao na razgovor, susreo sam se u Washingtonu i s ondašnjim direktorom MMF-a Michaelom Camdessusom. Razgovarali smo sami, samo s prevoditeljem, od deset sati navečer do četiri ujutro. Ja sam tada točno znao što želim. On je s velikim zanimanjem saslušao moj program, prekidajući me brojnim pitanjima i potpitanjima, pri čemu sam mu rekao i što očekujem od MMF-a. Na kraju je zaključio da u svojoj praksi još nije čuo tako konzistentan i hrabar projekt. „Potpisat cu sve što tražite…”, rekao je doslovce. To je bio samo jedan od razgovora s MMF-om, ali svakako najvažniji.

  *To je ipak bilo prije dvadeset godina. Od tada se svijet radikalno promijenio. Može li se nešto od vašeg ondašnjeg programa primijeniti i danas, u doba opće globalizacije?

  Osnovni sadržaj tog progama vrijedi i danas, barem za prvo razdoblje suočavanja s krizom. Simptomi globalizacije bili su vidljivi već tada i prema mome sudu označili su početak kraja kapitalizma kakav je dosad postojao. Koji su to simptomi? U svijetu se ubrzano počela povećavati količina novca u optjecaju, pa je njegov ukupni iznos toliko narastao da je do danas tri do četiri puta premašio ukupni svjetski društveni proizvod. Balon je prije ili poslije morao puknuti i sad se to dogodilo. Bivši američki predsjednik George W. Bush samo je ubrzao negativne procese, ali kriza je nezaustavljivo stizala prije njega i bez njega. Kako je i zašto do toga došlo? To moramo znati jer je i to dio dijagnoze stanja u kojem jesmo. Jedan je od ključnih odgovora da u uvjetima globalizacije, koja istodobno znači i stvaranje novih krupnih i moćnih monopola, kapitalizam više ne može kontrolirati financijske tokove. Tako se izgubila jedna od njegovih glavnih funkcija, pa se i reprodukcija preselila u sferu koja nije realna. Kad je tome tako, sve postaje moguće, pa i stvaranje bogatstva ni iz čega. U realnoj sferi, gdje se stvaraju nove vrijednosti, to, naravno, nije moguće. Zato dolazi do sraza. To što se sada nudi kao rješenje čista je kozmetika. I to ne u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu. Mislim pritom na sve što poduzimaju najsnažnije svjetske ekonomske sile, uključujući i ono što zasad najavljuje Barack Obama. Upumpavanjem novca želi se pokrpati balon koji je puknuo. Zapravo, to su iste metode koje su svijet bacile u krizu i kojima se uvodila globalizacija. Dakle, nastavlja se po starom. Što se događa? Banke nestaju ili se spajaju, što vodi dosad neviđenoj koncentraciji. Karikirat ću i reći da će na kraju ostati samo jedna ili dvije banke, da monopol ne bi bio posve vidljiv. A velike su banke daleko od života. Za njih postoje samo profit i financijske špekulacije. One ne prikupljaju realna sredstva da bi ih oplodile ulažuci u razvoj, u proizvodnju, u radna mjesta… To se mora iz temelja promijeniti. Druga mogućnost ne postoji. Kapitalizam će se morati promijeniti, i to tako da se ponovno osnaži motivacija, a tržište oslobodi monopola.

  http://www.e-novine.com/index.php?news=22600 [e-novine.com]

 • Kotromanic
  Kotromanic 22:18 2.12.2011.

  …sta ces , kad na covik hoce i dalje da mu magarac bude glavno prevozno sredstvo!! Nek vas zato ADZ hebe u glavu zajedno sa vasim narastajem. Za greb cani su bili uvijek pedercici, a sad ce vam velika Srbija bit.
  Izdajice roda svoga, jebo vam Sanader familiju

 • pero
  pero 12:23 28.11.2011.

  slažem se

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!