Premijerka Kosor u Egiptu potencijalne ulagače upoznala s lukama Rijeka i Ploče

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2010. u 16:30

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja boravi u službenom dvodnevnom posjetu Egiptu, sastala se danas u Kairu sa svojim domaćinom, egipatskim premijerom Ahmedom Nazifom s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja te potpisala Zajedničku izjavu o suradnji i partnerskim odnosima između Hrvatske i Egipta.

“Osobito sam istaknula mogućnosti koje imaju dvije naše luke, Rijeka i Ploče. Mogućnosti koje primjerice te dvije luke imaju kao otvorena vrata za egipatske proizvode i robu, za Europu, odnosno zemlje Europske unije, srednje i jugoistočne Europe”, rekla je Kosor u Kairu u izjavi za novinare dodajući da je ukazala i na potencijal Ploča i kao luke za BiH. “Egipat i Hrvatska imaju dobru suradnju koja se vidi i u robnoj razmjeni u iznosu od 130 milijuna dolara. Imamo kompatibilne politike. Hrvatska je predvodnik u regiji Balkana, baš kao što je Egipat na čelu svoje regije”, istaknuo je Nazif.

Uspon gospodarskih odnosa između Kaira i Zagreba počeo je prošlogodišnjim posjetom egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka Hrvatskoj koji je sa sobom doveo veliko gospodarsko izaslanstvo. Tada je Egipat ponovno izrazio želju za uzimanjem u koncesiju Riječke luke za što su i danas zainteresirani, posebice zbog činjenice da preko Hrvatske mogu ući i na ostala regionalna tržišta.

Svoj su interes u tome prepoznali i hrvatski gospodarstvenici. Tako na primjer u Egiptu još od Drugog svjetskog rata u pustinji leži 26 milijuna mina pa su u Kairo stigli i predstavnici hrvatskih stručnjaka za to područje. Tu su i tvrtke koje su već prisutne na egipatskom tržištu poput Geofizike i Ine, a stigla je i Podravka koja se može izboriti za poziciju svojim halal proizvodima. Egipat je ogromno tržište od 80 milijuna ljudi, a zajedno s ostalim arapskim zemljama udružen je u zonu slobodne trgovine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close