Premijerka Kosor: Na kraju smo velikog, važnog i povijesnog puta

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2010. u 11:30

Predsjednica Vlade pozvala je saborske zastupnike da izglasaju predložene promjene Ustava

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je danas saborske zastupnike da promijene hrvatski Ustav na način kako to predlaže Odbor za Ustav, najavivši da će vlada nakon toga u saborsku proceduru uputiti izmjene ukupno 17 zakona, veliki dio kojih je izravno vezan uz završetak pregovora o članstvu u EU.

“To je veliki posao na koji smo se u vladi pripremili. Na kraju smo velikog, važnog i povijesnog puta – završetak pregovora”, poručila je premijerka sa saborske govornice. Naglasila je da Hrvatska ulazi u završnu fazu pregovora, da je nedavnim pozitivnim ishodom slovenskog referenduma otklonjena još jedna zapreka u pregovorima, ponovivši kako očekuje da će se do ljeta, dakle idućih dana, otvoriti i preostala tri neotvorena pregovaračka poglavlja.

Među tim je poglavljima, napomenula je, i “Pravosuđe i temeljna prava”, budući da je Hrvatska, ustvrdila je, pokazala da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, reformira svoje pravosuđe te se učinkovito bori protiv korupcije. Kosor je zastupnike pozvala da do kraja ljetnog zasjedanja te najesen daju maksimalni doprinos da Hrvatska završi pregovore te početkom iduće godine potpiše ugovor o pristupanju Uniji. “Na europskom je stolu 3,5 milijarde eura za prve dvije godine članstva. To će pomoći da se povoljno riješe brojna pitanja, posebno ona u gospodarstvu i infrastrukturi”, poručila je.

U cilju pozitivnog i što skorijeg završetka pregovora, naglasila je, su i predložene ustavne promjene, dio kojih je i izravan uvjet (mjerilo) za zatvaranje određenih pregovaračkih poglavlja. Najavila je da će vlada, nakon što Sabor promijeni Ustav, u proceduru uputiti prijedloge izmjena 14 zakona koji se izravno i tri zakona koji se neizravno naslanjaju na ustavne promjene.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Veliko, važno i povijesno. Premijerka gotovo sve najavljuje ovim riječima. Predizborna kampanja je vjerojatno već počela.

New Report

Close