Premijerka Kosor: Josipović me trebao obavijestiti o tome što će govoriti u BiH

Predsjedništvo HDZ-a izrazilo je danas žaljenje što se hrvatski predsjednik Ivo Josipović, “unatoč odredbama Ustava”, oko svojih poruka o hrvatskoj politici prema BiH nije konzultirao s vladom, a predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor je, nakon sjednice Predsjedništva, izjavila kako smatra da je trebala biti obaviještena o onome što će Josipović reći u Sarajevu.

“Suština današnjih razgovora u stranci je da se svi mi koji imamo odgovornost za Hrvatsku moramo držati Ustava i zakona”, rekla je Kosor nakon trosatne sjednice Predsjedništva. Kazala je kako nije bila upoznata s tim što će u Sarajevu govoriti Josipović, koji je u BiH parlamentu izrazio žaljenje zbog hrvatske politike prema BiH u 1990-ima. Kosor smatra da ju je Josipović trebao obavijestiti što će govoriti u BiH. “Smatram da sam trebala biti obaviještena”, rekla je Kosor novinarima, napuštajući HDZ-ovu središnjicu.

Predsjedništvo HDZ-a priopćenjem je, pak, izrazilo “duboko žaljenje što, unatoč odredbama Ustava, predsjednik Josipović nije svoje poruke koordinirao s vladom”. Predsjedništvo ističe izuzetnu važnost izražavanja pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost, vjeru i političku pripadnost, a Josipovićev poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom selu smatra pozitivnim korakom u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira.

Naglašavaju, međutim, da je Hrvatska prva priznala neovisnost BiH, te da je toj državi bila saveznik u borbi protiv velikosrpske agresije. "Predsjedništvo HDZ-a žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Hrvatske opstanku BiH, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onoga u Srebrenici“, stoji u priopćenju.

Predsjedništvo je najoštrije odbacilo dio Josipovićeva govora u kojem se tvrdi da je ”Hrvatska u 90-im godinama doprinijela politici koja je požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništeno gospodarstvo i uništene obitelji“. HDZ tvrdi da su Josipovićeva stajališta u neskladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu iz listopada 2000., kojom je utvrđeno da je Hrvatska vodila ”pravedan, legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome".

“Predsjedništvo HDZ-a inzistira na dosljednom poštivanju odluka Hrvatskog sabora i odbacuje poteze kojima se slabi parlamentarna demokracija”, stoji u priopćenju, u kojem HDZ ističe i da će se “i dalje zauzimati za politiku utemeljenu na prihvaćanju povijesnih činjenica, odbacivanju revizije povijesti Domovinskog rata, ali i snažnog usmjerenja prema budućnosti suradnje, međusobnog uvažavanja i prosperiteta u jugoistočnoj Europi”.

Sjednicu na istu temu održao je i Klub zastupnika HDZ-a, a njegov predsjednik Andrija Hebrang najavio je da će o tome biti obaviješteni i svi županijski ogranci stranke. Neslužbeno se, pak, doznaje, da će premijerka Kosor poslijepodne o istoj temi razgovarati i s bivšim vladinim dužnosnicima iz 1990-tih.

(Hina/pd)

Komentari (1)
  • zivac
    zivac 15:01 16.4.2010.

    Kakva napirena babuskara koga si ti obavjestila kad si stan otimala

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!