Predstavnici Saveza za energetiku Zagreba sudjelovali na inauguraciji kralja Willema-Alexandra

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2013. u 16:51
.

Willem-Alexander proglašen je kraljem nakon što je njegova majka kraljica Beatrix u 10 sati službeno abdicirala.

Nakon 123 godine danas je na čelo Kraljevine Nizozemske stao muškarac. Willem-Alexander proglašen je kraljem nakon što je njegova majka kraljica Beatrix u 10 sati službeno abdicirala.

Ustoličenje budućeg monarha spremno je dočekalo nekoliko desetaka tisuća građana koji su se okupili u amsterdamskom Dam Squareu. Mnoštvo, odjeveno u prepoznatljive narančaste simbole, trg je počelo puniti od ranih jutarnjih sati i spremno je čekalo sve dok se novi kralj nakon proglašenja nije pojavio na balkonu Kraljevske palače. Willem-Alexander oženjen je princezom Maximom Zorriguetom.

U rezidenciji NJ.E. gospođe Stelle Ronner-Grubačić, veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, danas su se u Zagrebu okupila brojna imena političkog i gospodarskog života koja su, zajedno s nazočnim predstavnicima Visokog predsjedništva Saveza za energetiku Zagreba, nazočili prijenosu inauguracije novoga nizozemskog kralja.

"Koristim ovu prigodu istaknuti kako je ova godina za Kraljevinu Nizozemsku izrazito važna, a posebno današnji dan – imenovanje novog monarha naše zemlje … ovo je i posebna prilika za Republiku Hrvatsku koja će 01.07. postati 28. članicom Europske unije … važno je naglasiti kako će hrvatski pristupni ugovor zajednički ratificirati i bivša kraljica, princeza Beatrix, te novi nizozemski monarh Willem-Alexander", istaknula je u prigodnom govoru NJ.E. gospođa Stella Ronner-Grubačić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

"Zahvaljujem se NJ.E. gospođi Stelli Ronner-Grubačić na pozivu na ovoj svečanosti te koristim prigodu ujedno zahvaliti se i svim djelatnicima Veleposlanstva na izrazito uspješnoj suradnji sa Savezom za energetiku Zagreba od njegova utemeljenja", izjavio je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba.

Inače, 30. travnja tradicionalno je Kraljičin dan, odnosno dan slavlja u Nizozemskoj. No, ovaj dan je poseban i jer se Beatrix povlači nakon 33 godine vladanja. Mnogi su izostali s posla i počeli slaviti od ponedjeljka navečer. Ulice Amsterdama preplavljene su narančastom bojom te uličnim bendovima i sviračima. Kuće su prekrivene nacionalnim zastavama, izlozi puni narančastih kolača i slatkiša. Očekuje se da će se milijun ljudi pridružiti slavlju na otvorenom koje često podsjeća na karnevalsku atmosferu.

Beatrix izuzetno je popularna među Nizozemcima. Prijestolje je naslijedila kao šesta vladarica iz dinastije Orange i to nakon što joj je zbog pogoršanja mentalnog zdravlja 1980. nakon 31 godine vladavine abdicirala majka Juliana. Posljednji muški prethodnik na prijestolju kralj Willem III. umro je davnog 23. studenog 1890. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close