Povuci, potegni: Vlada spremna otkazati TKU, sindikati prijete štrajkovima

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2012. u 13:10

Vlada i sindikati javnih službi nastavili su pregovore o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, javlja HRT.

Prema najavama iz sindikata, do potpisivanja izmjena TKU-a vjerojatno neće doći jer dio sindikata ne prihvaća Vladin prijedlog. Izmjene TKU-a spremni su potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi. Na izmjene TKU-a ne pristaju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara.

>>> Mrsić: Omogućit ćemo evidenciju svih kolektivnih ugovora na jednom mjestu

>>> Novosti sa sjednice pratite na portalu Poslovni.hr!

U izmjenama TKU-a predlaže se smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplata božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplata jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža. Također predlaže se da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici s mjestom prebivališta manje od dva kilometra udaljenom od posla.

Vlada je odustala od smanjenja naknade za minuli rad s 0,5% na 0,3% po godini staža.

Ako se sporazum ne postigne, Vlada je spremna otkazati Temeljni kolektivni ugovor. Ribićevi sindikati najavili su štrajkove i pravnu bitku ako do toga dođe.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close