Potpisan ugovor o osnivanju “Željeznica SHS”

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2010. u 13:40

Predstavnici željeznica Srbije, Hrvatske i Slovenije potpisali su danas u Beogradu protokol o usuglašavanju osnivačkog akta zajedničkog željezničkog poduzeća Kargo 10, čiji je cilj smanjivanje vremena transporta na Koridoru 10, javlja RTS.

Srbijanski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić tom je prilikom najavio kako će prvi vlak krenuti 1. listopada, u 12 sati sa željezničke postaje u Ljubljani. Mrkonjić je objasnio da će u sljedećih 10 dana biti sve pripremljeno i kako preostaje da osnivački akt potvrde vlade sve tri države. Poduzeće će imati sjedište u Ljubljani, a zadatak mu je da ubrzavanjem graničnih procedura značajno skrati teretni prijevoz na Koridoru 10, odnosno od Ljubljane do Istanbula.

Direktor novog poduzeća Robert Vuga kaže kako im je cilj da se boljom organizacijom prestigne savez Koridora 4, koji trenutno čine Mađarska, Rumunjska i Bugarska. Železnice Srbije tim će sporazumom trostruko ubrzati kargo transport kroz Srbiju i ostvariti godišnji prihod i do 50 milijuna eura.

Za hrvatske željeznice taj dogovor znači veću zaposlenost kapaciteta i brži promet robe. “Sve željeznice trenutno imaju 25.000 vagona, što je respektabilan broj”, rekao je Zlatko Rogožar iz HŽ-a.

Inače, zarada buduće zajedničke kompanije dijelit će se proporcionalno, imajući u vidu dužinu pruge kroz svaku od zemalja. Za sudjelovanje u zajedničkoj tvrtki zainteresirana je i makedonska željeznica.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close