Postoje samo dvije države u svijetu u kojima Coca-Cola ne posluje

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2012. u 13:50

Coca-Cola je zasigurno jedna od najvećih i najpoznatijih svjetskih kompanija, a u prilog tome ide i sljedeći podatak: Coca-Cola je prisutna u gotovo svim državama svijeta, osim u dvjema – Kubi i Sjevernoj Koreji, prenosi Business Insider.

Kompanija već dulje vrijeme ne posluje u Mianmaru, no to će se promijeniti zbog odluke američke vlade o ukidanju određenih sankcija koje su sprečavale Coca-Colu da posluje u toj državi. Tako Coca-Cola uskoro namjerava ponovno pokrenuti poslovanje u toj državi. Time će Sjeverna Koreja i Kuba biti jedine države u kojima Coca-Cola danas ne obavlja svoj biznis.

Iz kompanije su u četvrtak poručili kako će krenuti s pokretanjem poslovanja u Mianmaru čim američka vlada kompanijama odobri licence za otvaranje poslovanja u toj državi.

Sjedinjenje Američke Države već su prošlog mjeseca najavile kako će ukinuti restrikcije američkim kompanijama koje žele investirati u tu južnoazijsku državu.

U Coca-Coli su rekli kako kako će se njihovi proizvodi u početku uvoziti iz susjednih zemalja, te su napomenuli kako im nije stran izlazak ili ponovni prodor na tržišta na kojima su prethodno već poslovali.

Tako je, primjerice, Coca-Cola, uz druge strane kompanije, 1949. godine bila protjerana iz Kine od strane komunističke vlasti. Osim toga, u kompaniji navode kako je upravo Kuba bila jedna od prvih zemalja u kojima je Coca-Cola još davne 1906. godine započela svoj biznis. Nakon Kubanske revolucije i Castrovog režima, koji je uključivao oduzimanje privatne imovine, Coca-Cola je napustila tržište 1960. godine. U Sjevernoj Koreji nisu nikad poslovali te se svi proizvodi Coca-Cole u toj državi nabavljaju isključivo preko posrednika.

Iz kompanije su poručili i kako su donirali 3 milijuna dolara za stvaranje novih radnih mjesta za žene u Mianmaru, što jasno pokazuje koliko je jaka njihova želja da ponovno posluju na tom tržištu. Kompanija namjerava sudjelovati i sa PACT-om, nevladinom udrugom koja daje podršku ekonomskim i zdravstvenim inicijativama za zemlje u razvoju.

Coca-Cola je u povijesti već poslovala u Mianmaru 1927. godine i, kako se sve čini, uskoro će ondje opet otvoriti svoje podružnice.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close