Posrnuli Saab dogovorio prodaju nekretnina

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2011. u 17:50

Posrnuli švedski proizvođač automobila Saab dogovorio je prodaju i naknadni najam svojih nekretnina za 28 milijuna eura, objavio je danas njegov nizozemski vlasnik.

“Saab Automobile postigao je uvjetni sporazum o prodaji 50,1 posto dionica Saab Automobile Propertyja. Vrijednost je transakcije 255 milijuna švedskih kruna (28 milijuna eura)”, priopćeno je iz nizozemske tvrtke Swedish Automobile, nekadašnjeg Spykera. Sporazum još moraju odobriti Švedski državni ured za dug, Europska investicijska banka (EIB) i švedska vlada. U Automobileu očekuju da će dozvole dobiti u kratkom roku.

Transakcija se odnosi na Saabovu tvornicu u gradu Tollheattanu na zapadu Švedske, površine 483 tisuće kvadratnih metara. Cijena je prilagođena kako bi odražavala 12-mjesečno oslobođenje Saaba od obveze plaćanja najma. Kupac je konzorcij Hemfosa Fastigheter. “Ulagači imaju pravo kupiti dodatne dionice kako bi povećali vrijednost transakcije na 300 milijuna kruna pod istim uvjetima, u roku od 30 dana od zaključenja sporazuma”, ističe se u priopćenju Swedish Automobilea.

Kompanija je u travnju objavila da pregovara o prodaji i naknadnom najmu nekretnina kako bi riješila krizu likvidnosti. Saabova je tvornica u travnju i svibnju bila zatvorena sedam tjedana budući da su dobavljači obustavili isporuke zbog neplaćenih računa. Proizvodnja je ponovno pokrenuta krajem svibnja na manje od dva tjedna da bi 8. lipnja ponovno bila obustavljena.

Financijske su teškoće tako ozbiljne da je Saab prošlog tjedna objavio da nema novca za plaće zaposlenima. Jučer je priopćio da će 13 milijuna eura vrijedna narudžba kineskog kupca čije ime nije objavljeno omogućiti isplatu plaća, ali ne i obnovu proizvodnje. Danas je pak objavio da pregovara “s nekoliko stranaka o dodatnim kratkoročnim zajmovima radi obnove proizvodnje”. “No, nema jamstava da će ti razgovori biti uspješni niti da ćemo osigurati kratkoročni zajam”, upozorili su u Saabu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close