Poslovni forum o potencijalu energetskog sektora

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2010. u 12:45

U sklopu zajedničkog projekta časopisa Banka i Poslovnog dnevnika o novom modelu ekonomskog rasta, održana je radionica na temu stanja u energetici i potencijala energetskog sektora, od kojeg mnogi očekuju puno.

Poslovni forum, projekt Poslovnog dnevnika i Banke, usmjeren traženju novog modela rasta vezan je inače uz tri politička događaja koja nas očekuju u idućih godinu dana: donošenje državnog proračuna, završetak pregovora s EU i parlamentarne izbore.

Na skupu su sudjelovali Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, dr. sc. Stevo Kolundžić i akademik Božo Udovičić, potpredsjednik Znanstvenog vijeća za energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok je konzultant Nenad Porges svoje stavove o potrebi privatizacije, demonopolizacije odnosno liberalizacije energetskog sektora dostavio u pisanoj formi. Radionicom su moderirali glavni urednici Banke i Poslovnog dnevnika Željko Ivanković i Darko Markušić.

U raspravi je istaknuta važnost smještanja energetike u realni sektor i svođenja cijene energije na tržišne principe, te nužnost vođenja socijalne politike kroz socijalne transfere onima kojima stvarno treba, a ne svima kao sada. Također je spomenuta važnost vraćanja pojma korisnosti pojedinih projekata u kontekstu općedruštvenog interesa, a naglašena je i neodrživost visokog uvoza energije.




(Foto: Pixsell)

Upozoreno je na činjenicu da će privatizacija najvećih energetskih tvrtki dovesti do toga da one neće provoditi više nacionalnu strategiju nego energetsku strategiju većinskog vlasnika (i druge države). Nadalje, upozoreno je i da nakon privatizacije Ine država ne raspolaže dokumentacijom potrebnom za objavu međunarodnih natječaja za istraživanje nafte, plina i geotermalne vode.

U raspravi je konstatirano kako najveći dio strateških projekata predstavljenih od Vlade nije pripremljen da bi se u kratkom vremenu moglo bilo što dogoditi. Istaknuto je protivljenje prodaji hidroelektrana, ali otvorena mogućnost za privatnu inicijativu u gradnji novih, kao i privlačenju investitora na drugim energetskim projektima. Također je upozoreno i na nerealna očekivanja uz obnovljive izvore energije, te ako oni nisu integrirani u gospodarsku politiku Hrvatske, predstavljaju financiranje inozemnih ekonomija.

Na forumu je naglašena i neadekvatnost strukture domaće radne snage. Zaključeno je da razina (ne)efikasnosti u energetskom sektoru odgovara razini (ne)efikasnosti čitavog hrvatskog društva. Također su razmatrane prednosti i mane daljnje liberalizacije energetskog sektora.

Naglasci rasprave nisu ujedno i stavovi svih sudionika.

Poslovni forum Poslovnog dnevnika i Banke će nastaviti s radom u drugim sektorskim radionicama i širenjem kruga sudionika iz poslovnog sektora, među političarima i stručnjacima.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close