Porez Crkvi. I točka!

Autor: Antonio Prtenjača , 25. srpanj 2012. u 10:35
Thinkstock

Uvođenje poreza Crkvi je oduvijek osjetljivo pitanje, ali samo se neupućeni bune jer se ovdje prosto radi o oporezivanju nekretnina koje Crkva posjeduje, a nemaju nikakve veze s vjerskim aktivnostima.

Uvođenje poreza Crkvi je oduvijek osjetljivo pitanje, ali samo se neupućeni bune jer se ovdje prosto radi o oporezivanju nekretnina koje Crkva posjeduje, a nemaju nikakve veze s vjerskim aktivnostima.

Ako niste upoznati, Crkva je u Hrvatskoj svojevrsna porezna oaza, jer osim što su oslobođeni plaćanja poreza na dobrovoljne priloge, poreza na promet nekretnina, carine i poreza na predmete koje primaju za vjerske namjene, dobivaju i novac od države. I to mnogo novca.

Dobivaju ga iz više izvora; počevši od lokalnih proračuna, preko ministarstva kulture, ministarstva znanosti i obrazovanja koje plaća vjeroučitelje, te predavače na privatnom crkvenom učilištu, pa sve do Ministarstva obrane koje također izdašno financira Vojnu biskupije. Vojna biskupija ili Vojni ordinarijat je posebno crkveno područje izjednačeno s biskupijom, a uspostavlja ga Sveta Stolica i obično ima poseban „deal“ s državom. Ostaje nam samo razmišljati koliko su ti „dealovi“ unosni. Čisti primjer je gradnja Vojnog ordinarijata na Ksaveru čija je gradnja stajala oko 35 milijuna kuna, a služi samo kao rezidencijalno okupljalište.

Evo nekoliko primjera iz drugih zemalja:

U Njemačkoj primjerice država ubire porez za Crkvu, ali uzima 3 do 4% od ubranog iznosa za podmirenje troškova ubiranja. U većini pokrajina porez iznosi 9% dok je primjerice u Bavarskoj 8%. Tamo se 90% crkvenog poreza koristi za stvarne crkvene potrebe. Članovi Njemačke crkve mogu biti oslobođeni plaćanja poreza u slučaju iznimno teške životne situacije,a također crkveni porez mogu odbiti kao trošak.

Francuski primjer pak pokazuje kako Crkva može biti odijeljena od države, i to je određeno zakonom iz 1905. godine. Osnovni način financiranja vjerskih zajednica su donacije i prilozi vjernika. Slovenska crkva se dobrim dijelom financira iz doprinosa i donacija, slična je i Litva koja se uzdržava uglavnom prilozima vjernika.

Bilo kako bilo Crkva ima dugu tradiciju, i treba ju poštovati.

Ali kada se radi o naplati poreza trebali bi kao i pred Bogom, svi biti jednaki i pred zakonom!

Komentari (19)
Pogledajte sve


ne možete vi katoličkoj crkvi ništa, vi crveni kmeri, crkva kao instituciji vrijednostima koje zastupa i promiče, to vas boli, boli vas njena financijska stabilnost i neovisnost, a to je vama kmerima nedosanjani san, zato jer ste nesposobni i zato što vjerujete samo u svoje debele poltronske guzice pa zato i nemate ništa. možete crkvi nametnuti što god vas je volja, to će vas i doći glave. Hrvati brzo zaboravljaju kakva gamad ih je zatvarala i ubijala od ’45 do 1990, na žalost.

Djelomično se slažem s vama kolega. Nikakvi porezi ne mogu dotući ovu mafijaško – prevarantsku organizaciju.
Često se pitam zašto smo mi bedastiji od talijana čija država za crkvu ne daje ništa (u Italiji postoji tzv. dobrovoljni porez – ljudi koji to žele, odvajaju postotak primanja za crkvu).

Za one koji još ne znaju da je suvremena arheologija DOKAZALA da se katolička crkva temelji na prevari, pozivam da pogledaju dokumentarac "Zeitgeist final edition" od 9te do 35te minute.

Pametnima dovoljno, praznovjerni glupani nek i dalje daruju crkvu da ova mafijaška gamad može živjeti u izobilju.

Inače, katolička crkva se po svim pitanjima stalno i isključivo poziva na Bibliju. Po svim pitanjima osim po jednom: U Bibliji piše da svečenici moraju živjeti skromno i samozatajno odričući se od bilo kakvog luksuza. E, tu činjenicu današnji su svečenici nekako previdjeli…


Imamo Crkvu koja ne plaća porez, imamo branitelje koji ne plaćaju porez, imamo lopove koji ne plaćaju porez i sad na kraju ćemo imati još i ostale koji ne će imati odakle plaćati porez.

veli tko…korisnik drž proračuna?!

Ma ne, treba osloboditi svih poreza i sve one koji izjave da su katolici. To bi možda umirilo jadne nezaštićene Hercegovce, one koji primaju dvije mirovine i dvije socijalne pomoći, imaju dvije kuće, dvije vikendice, dvojno državljanstvo i dvojni moral.

Imamo Crkvu koja ne plaća porez, imamo branitelje koji ne plaćaju porez, imamo lopove koji ne plaćaju porez i sad na kraju ćemo imati još i ostale koji ne će imati odakle plaćati porez.

New Report

Close