Polugodišnji gubitak NIS-a 10 milijardi dinara

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2010. u 12:30

Naftna industrije Srbije (NIS) zabilježila je u prvoj polovici ove godine gubitak od 10 milijardi dinara zbog pada vrijednosti dinara prema dolaru.

Kapital NIS-a na kraju lipnja iznosio je 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrijednost jedne dionice te kompanije oko 138 dinara, prenosi portal B92. Inače, gubitak NIS-a je za 29 posto viši nego u istom razdoblju lani, izjavio je zamjenik generalnog direktora te kompanije za financije Aleksej Urusov. On je na predstavljanju te kompanije na Beogradskoj Burzi kazao da je rast gubitka posljedica stanja na tržištu i pada tečaja dinara prema dolaru, koji je doveo do negativnih tečajnih razlika od 15,8 milijardi dinara.

Urusov je predočio da su prihodi NIS-a od prodaje, u prvoj polovici ove godine, iznosili 63,4 milijarde dinara, što je za 26 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupan dug NIS-a prema bankama u prvom polugodištu smanjen je, prema riječima Urusova, na 720 milijuna dolara, a dugovanja prema bankama u prvih šest mjeseci 2009. bila su 793 milijuna dolara.

U prvoj polovici ove godine značajno je povećana proizvodnja domaće nafte i plina, koja je iznosila oko 560 tisuća tona, što je 30 posto više nego u razdoblju siječanj – lipanj 2009, rekao je Urusov.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close