Poljski PZU detaljno će razmotriti kupnju udjela u Croatia osiguranju

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2012. u 12:20

Poljski osiguravatelj PZU detaljno će razmotriti mogućnost kupnje udjela u hrvatskom osiguravatelju Croatia osiguranje, kazao je u srijedu za Reuters glasnogovornik te najveće osiguravateljske kuće u srednjoj i istočnoj Europi.

Ministarstvo financija RH u srijedu je objavilo natječaje za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja. U priopćenju MFIN-a se navodi da rokovi istječu krajem listopada – za HPB 29. listopada, a za Croatia osiguranje 30. listopada, dok se izbor savjetnika očekuje u studenom.

Hrvatska Vlada je postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja pokrenula na sjednici održanoj 12. srpnja, a radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući. Država u Croatia osiguranju ima preko 82 posto temeljnog kapitala, a Vlada namjerava prodati negdje do 50 posto vlasničkog udjela, rekao je ministar financija Slavko Linić, dodajući kako Vlada želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka.

Poljski PZU već je ranije izrazio zanimanje za jačanje prisutnosti na tržištima izvan Poljske, poglavito na području Balkana, u što bi mogao utrošiti i do 2,2 milijarde dolara, pisao je Reuters još u proljeće. Taj osiguravatelj u vlasništvu poljske države ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu i raspoloživa sredstva može iskoristiti samo izvan matične Poljske, budući da bi poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja blokirao eventualni pokušaj preuzimanja domaćih osiguravatelja.

“PZU Grupa mogla bi eventualno uložiti između šest i sedam milijardi poljskih zlota (1,9 do 2,2 milijarde dolara) u izgradnju značajne međunarodne prisutnosti kroz suradnju s nekim finacijskim ulagačem i uspostavu PZU Internationala”, stoji u priopćenju kompanije koje je sredinom ožujka prenio Reuters. Izvršni direktor Andrzej Klesyk tada je kazao da PZU Grupa pomno prati planirane privatizacije osiguravateljskih tvrtki na Balkanu ali je naglasio kako poljska tvrtka još nije vodila nikakve razgovore.

Hrvatski mediji u to su vrijeme pisali da bi PZU mogao biti zainteresiran za kupnju Croatia osiguranja. U 2011. PZU je ostvario neto dobit od 2,35 milijardi zlota, što je četiri posto manje nego u prethodnoj godini, prenio je Reuters.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close