Poljska: Donaldu Tusku drugi mandat

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2011. u 09:40

Poljski premijer Donald Tusk ostvario je sa svojom Građanskom platformom (PO) premoćnu pobjedu na jučerašnjim izborima i postat će prvi poljski premijer od pada komunizma 1989. koji je osvojio i drugi uzastopni mandat, prenose agencije.

Tuskova stranka desnog centra PO osvojila je 37,5 posto glasova poljskih birača, što nije dovoljno za natpolovičnu većinu u parlamentu, ali predstavlja veliku prednost u odnosu na glavnu oporbenu stranku Pravo i pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog koja je osvojila 30,6 posto glasova, pokazali su privremeni rezultati nakon 64 posto prebrojanih glasova. Koalicijski partner PO-a, Poljska seljačka stranka (PSL) Waldemara Pawlaka, osvojila je 9,5 posto glasova. Prema projekcijama, dvije bi stranke trebale zajedno imati 233 parlamentarna zastupnika što bi im osiguralo tijesnu većinu u 460-članom parlamentu Sejmu.

Tusk je sinoć po objavljivanju rezultata izlaznih anketa u govoru pred svojim pristašama proglasio pobjedu. “Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasovali za nas i onima koji nisu jer ćemo svi zajedno biti odgovorni za Poljsku u sljedeće četiri godine”, rekao je Tusk, prenosi Reuters. Kaczynski je po objavljivanju prvih rezultata priznao poraz. “Znatan dio našeg društva zadovoljan je sa sadašnjim stanjem. Poštujemo izborne rezultate”, rekao je čelnik nacionalističkog i konzervativnog PiS-a.

Analitičari su ocijenili da će financijska tržišta pozdraviti Tuskovu pobjedu jer bi ona trebala značiti još četiri godine relativne političke i gospodarske stabilnosti u jedinoj zemlji članici Europske unije koja je uspjela izbjeći recesiju. “S točke gledišta tržišta, to je vrlo dobra vijest. Ulagači su bili zabrinuti zbog mogućnosti da se buduća koalicija mora sastavljati od tri stranke”, rekao je glavni ekonomist banke BRE Ernest Pytlarczyk.

Čelnik PSL-a Pawlak najavio je da je spreman ponovno s PO-om sastaviti vladajuću koaliciju. “Vladajuća koalicija je po prvi puta u postkomunističkoj povijesti ponovno izabrana i to pokazuje konsolidaciju demokracije u Poljskoj”, rekao je politički analitičar Jacek Raciborski. Treće mjesto je osvojio ljevičarski antiklerikalni pokret Ruch Palikota s 9,8 posto glasova, dok su socijaldemokrati (SLD) osvojili 7,7 posto glasova, prenosi AFP.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close