Policija pretražuje kuće Jankovićevih sinova, čekaju se detalji

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2012. u 15:15

Slovenska će policija u četvrtak poslije podne predočiti nove detalje u svezi s opsežnom istragom vezanom na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, objavili su slovenski mediji.



PXL

Janković, te njegovi sinovi Jure i Damijan, još uvijek su na informativnim razgovorima u policiji, koja je u okviru istrage započete u četvrtak rano ujutro provela 23 kućne pretrage, među ostalim i u Jankovićevoj kući u Ljubljani, te u tvrtkama povezanim s poduzećima u njegovu vlasništvu i vlasništvu njegovih sinova, a zadržane su još tri osobe iz njihova poslovnog okružja, prenose mediji. Prema neslužbenim podacima koje prenose mediji, Jankovića se na temelju prijave porezne uprave sumnjiči za korupciju i nanošenje štete društvu, odnosno za pretakanje novca ljubljanske općine na privatne tvrtke s kojim su povezani on i njegovi sinovi.

Navodno je riječ o transakciji od gotovo pola milijuna eura izvršenoj u poslovima prilikom gradnje sportskog centra Stožice koji je sagrađen u javno-privatnom partnerstvu ljubljanske općine i privatne tvrtke Grep, ali i sumnjivim promjenama urbanističkih planova nad zemljištem u vlasništvu Jankovićevih tvrtki. Janković, koji još razgovara s istražiteljima i svojim odvjetnikom, najavio je nakon saslušanja izjavu za novinare, a konferenciju za tisak za poslije podne je najavila i policija.

Janković je ljubljanski gradonačelnik od 2006. godine, a lani je njegova novoosnovana stranka Pozitivna Slovenija (PS) osvojila najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima. Janković je prije dolaska na mjesto gradonačelnika bio direktor robnog lanca Mercator.

Policija pretražuje kuće Jankovićevih sinova, pritvoren i Janković?

Odjel slovenske policija za progon gospodarskog kriminala započeo je u četvrtak rano ujutro pretrage kuća na više lokacija, a slovenski mediji navode da su pod istragom tvrtke povezane s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem. Neslužbeno, navode mediji, istraga se vodi oko poslovanja tvrtke Elekta čiji je osnivač Janković, a sada je u vlasništvu njegovih sinova, odnosno njeni poslovi s preprodajom zemljišta i gradnjom sportske dvorane Stožice u Ljubljani. Policija je objavila priopćenje u kojem navodi da su na području ljubljanske policijske uprave izvedene 23 kućne pretrage, pri čemu je pritvoreno šest osoba.

Slovenski mediji navode da je među njima i Janković. Janković je je ljubljanski gradonačelnik, ali i predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS), najjače oporbene stranke u parlamentu. Nekadašnji direktor Mercatora bio je nakon jesenskih prijevremenih parlamentarnih izbora i kandidat za premijera, ali njegov pokušaj formiranja parlamentarne većine nije uspio. Policija je priopćila da su današnje istrage dio pretkaznenog postupka koji vodi državno tužiteljstvo specijalizirano za gospodarski kriminal, a pokranut je od strane porezne uprave prije godinu i pol dana.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close