“Policija prekršila zakon uhitivši ‘pirate’ iz Kaštela”

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2012. u 13:10

Policija je prekršila ne samo zakone Republike Hrvatske već i tumačenje Ustavnog suda o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAP), jer “skidanje” glazbe i filmova za osobnu upotrebu nije protuzakonito, upozorava Novi list .

List objašnjava da se u ZAP-u izrijekom u 82. članku navodi da je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk) pohraniti autorsko djelo i bez dozvole samog autora, međutim to se ne odnosi i na softverske programe.

Ovakve odredbe su navodno nastale zbog pritiska BSA (Business Software Alliance), svjetske udruge u kojoj glavnu riječ, barem po pitanju softvera, ima Microsoft, podsjeća Novi list.

Prilikom izrade Zakona o kaznenom postupku, država je omogućila policiji da se koristi prisluškivanjem i kod kaznenih djela povrede autorskog prava, a MUP je kasnije pojasnio da download za osobne potrebe nije kazneno djelo i da to znači da se u tim slučajevima ne može koristiti prisluškivanje i tehnički nadzor kao sredstvo skupljanja dokaza . Novi list upozorava da se navedeno ne odnosi na softevrske programe, tako da je očito da policija kod sumnje da netko koristi ilegalni softver može koristiti prisluškivanje i tehnički nadzor kao sredstvo skupljanja dokaza.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Uhvatili pirate iz Kaštela :

Ĉlanak 82.
Fiziĉka osoba moţe reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to ĉini za
privatno korištenje, kao i reproducirati autorsko djelo u obliku fotokopije i za drugo vlastito
korištenje, koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili
pristupaĉno javnosti. Nije dopušteno reproduciranje cijele knjige osim ako su primjerci te
knjige rasprodani najmanje dvije godine, grafiĉkih izdanja glazbenih djela (u daljnjem tekstu:
notni materijal), elektroniĉkih baza podataka, kartografskih djela kao ni izgradnja
arhitektonskog objekta, ako ovim Zakonom ili ugovorom nije drukĉije odreĊeno

New Report

Close