Polančec: Najpogođeniji zabranom trgovine nedjeljom obrtnici

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2009. u 16:00

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izjavio je danas kako još nije upoznat s odlukom Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada nedjeljom, već samo s njenim interpretacijama, ali da će se odluka Suda poštovati, a Ministarstvo će, ako bude potrebe, donijeti mjere da se spriječi zlouporaba ovakve odluke.

U izjavi za novinare nakon današnje sjednice Vlade, Polančec je kazao da se svaki zakon koji Hrvatski sabor donese mora poštivati dok je na snazi, a da Ustavni sud ima pravo i obvezu skrbiti o ustavnosti tih zakona. “Odluku još nisam stigao pročitati i proučiti, ali naravno da ćemo je poštivati”, kazao je Polančec te dodao da će o tome kako je sročena ovisiti i daljnje postupanje te posljedice i obveze koje će iz odluke proizaći za Ministarstvo gospodarstva.

Kazao je i kako je čuo da su odlukom Ustavnog suda ukinuti svi članci Zakona o trgovini kojima se uređuje radno vrijeme, odnosno da se zapravo ono više ne regulira zakonom te da je postalo stvar svakog pojedinog poslodavca. U slučaju da iz te odluke proizlazi bilo kakva pravna nedorečenost, pa i ta, Ministarstvo će propisati odredbe koje će biti u skladu i u duhu s odlukom Ustavnog suda.

Upitan postoje li podaci o učincima na promet u maloprodaji zabrane rada nedjeljom i gospodarske krize, Polančec je kazao da egzaktne podatke nema nitko u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva je od Ekonomskog instituta naručilo analizu toga, ali ona je temeljena na subjektivnim odgovorima, odnosno očitovanju anketiranih trgovačkih društava i obrtnika iz djelatnosti trgovine te potrošača.

Poznato je da je promet u hrvatskoj maloprodaji u prva četiri mjeseca ove godine pao za 16 posto, a prema rezultatima ove ankete oko 54 posto trgovačkih društava smatra da je pad prometa uglavnom rezultat skraćenog rada nedjeljom ili zabrane rada nedjeljom, ovisno o dijelu godine.

Dakle, kazao je Polančec, nemoguće je točno odrediti u kojem je postotku utjecaj na pad prometa imala zabrana rada nedjeljom, a u kojem recesija, odnosno gospodarska kriza. Ali, dodao je, analiza pokazuje i da su najpogođeniji zabranom trgovine nedjeljom obrtnici, odnosno mali trgovci.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close