Polančec: Kosor je po Sanaderovom nalogu prodala braniteljske dionice Ine

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2012. u 12:30
PXL

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći danas na suđenju u aferi Ina–MOL da je optuženi Ivo Sanader svojoj bivšoj zamjenici i sadašnjoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor naredio da proda Inine dionice kojima je raspolagao Fond hrvatskih branitelja kojemu je u to vrijeme bila na čelu.

Polančec tvrdi da mu je to, nakon što je pušten iz istražnog zatvora, ispričala upravo Jadranka Kosor kada je preko posrednika iz HDZ-a Polančecu predložila sastanak. Sastanak se po Polančecovim riječima dogodio u rujnu 2010. nakon što je pušten iz Remetinca odakle je stranačkom vodstvu “revoltiran” poslao nekoliko pisama. “Pitala me kako mi može pomoći. Ponovio sam da naprave press konferenciju i očituju se o odlukama koje smo zajedno donosili, a zbog kojih ja imam kaznene progone”, kazao je Polančec koji je u to vrijeme bio osumnjičen ili optužen u nizu slučajeva, među kojima je bila i afera Ina-MOL.

Polančec tvrdi da je od predsjednice HDZ-a tražio da dužnosnici te stranke stanu iza odluka koje su zajedno donosili, na što je ona navodno odgovorila da ni njoj nije bilo lako kada je morala donijeti odluku o prodaji sedam posto dionica Ine u vlasništvu Fonda branitelja, čemu se, među ostalim protivio član uprave Fonda general Đuro Dečak. Na izravno pitanje suca Ivana Turudića želi li reći da je Jadranki Kosor bivši premijer Sanader naložio da proda Inine dionice Polančec je kazao da je to točno. Ustvrdio je i da je tadašnja najbliža Sanaderova suradnica bila i na nekoliko sastanaka s predstavnicima MOL-a o promjeni međudioničarskog ugovora o Ini na kojima su kao članovi vlade nazočili i ministri Ivan Šuker te Marina Matulović Dropulić.

Polančec je kazao i da je optuženi Sanader bio sklon ideji da predstavnici MOL-a imaju većinu u nadzornom odboru. “Moj dojam je bio da tim prijedlogom nije bio iznenađen ili začuđen. Kazao je da postoje argumenti za i protiv, ali iz njegovih riječi je proizašlo da je njemu takva ideja prihvatljiva. Rekao je i da ćemo sazvati sastanak na užem kabinetu i o tome razgovarati”, kazao je Polančec, od čijeg je kaznenog progona u ovom slučaju USKOK odustao prije podizanja optužnice. Prilikom upisivanja njegovih riječi u zapisnik Polančec se porječkao sa sucem Turudićem koji je tvrdio da je danas govorio različito od iskaza u USKOK-u, što je Polančec opovrgao. USKOK tvrdi da je Sanader primio mito kako bi MOL-u omogućio stjecanje upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje. U objedinjenom postupku sudi mu se i za ratno profiterstvo, to jest uzimanje provizije od austrijske Hypo banke za kredit koji je Hrvatska 1995. u vrijeme ratne opasnosti podigla za kupnju diplomatskih predstavništava.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close