Pogledajte najbolje od najboljih na hrvatskom webu!

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2011. u 12:00


Dobitnicima ovogodišnjeg nacionalnog natječaja VIDI Awards dodijeljene su nagrade VIDI Web Top 100 za najbolje hrvatske web stranice te VIDI e-novation za najbolje hrvatske inovacije u području visoke tehnologije. Ovogodišnja dodjela prestižnih nagrada odvijala se na nekoliko lokacija u Zagrebu, ovisno o osobnoj orijentaciji i afinitetima dobitnika, što je popraćeno dinamičnim dokumentarcem o VIDI Awards 2011.

Kraljevi hrvatskog weba

Na najveći nacionalni natječaj za najbolje webove u Hrvatskoj i regiji, pod nazivom VIDI WEB TOP 100, ove godine prijavilo se oko 2.700 webova, no filtar Stručnog vijeća sastavljenog od profesionalaca iz web industrije prošlo je njih samo 1.739, koji su i ušli u krug nominiranih. Samom nominacijom ti su webovi ušli u krug odabranih jer su zadovoljili tehnološke i sadržajne zahtjeve kakvi karakteriziraju suvremene webove.

Najbolje hrvatske webove nakon toga procjenjivao je žiri sastavljen od 60-tak stručnjaka iz raznih područja znanosti, gospodarstva i tehnologije te hrvatskih redakcija i organizacija. Između 1.739 nominiranih žiri je birao najboljih 100 hrvatskih i 10 regionalnih stranica u 11 kategorija: Korporativne stranice; Znanost, obrazovanje, kultura; Zabava, moda, glazba; Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi; Mediji, novosti, oglasnici; Mobilni web; Blogovi; Turizam i putovanja; Sport, zdravlje, prehrana; WEB promocija i ExU.

Najbolji od najboljih po kategorijama su:
Korporativne stranice – www.rimac-automobili.com
Znanost, obrazovanje, kultura – www.cmj.hr
Zabava, moda, glazba – www.overflow-tv.com
Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi – www.lzmk.hr
Mediji, novosti, oglasnici – www.dnevnik.hr
Mobilni web – SmartWay
Blogovi – damijenestoslatko.com
Turizam i putovanja – www.pakostane.hr
Sport, zdravlje, prehrana – www.volim-jabuke.com
ExU – jazkuham.si
WEB promocija – www.pjevac.hr




Postoji veliki broj domaćih webova, no ove je godine po prvi put potpuno došlo do izražaja da dobar web čini njegov sadržaj. Naime, tehnološko znanje, koje je već prije odredilo Stručno vijeće, jednostavno mora biti zadovoljeno u startu, dok pravu dodanu vrijednost čini upravo sadržaj weba koji privlači posjetitelje. Ukratko rečeno, sadržaj je po prvi put do nogu potukao tehničku izvedbu, a time se povodio i žiri.

Stoga je ovaj izbor najboljih u svojim kategorijama nazvan “najboljim od najboljih”, a ne “pobjedničkim” webovima. Svi nominirani, najboljih 100 hrvatskih i 10 regionalnih Webova te dobitnici Vidi Web Top 100 nagrada, u jedanaest kategorija, mogu se naći na web stranici top100.vidi.hr.

Najava web oluje

Veliki broj nominiranih kvalitetnih webova potvrdio je činjenicu kako Hrvatska ima najrazvijenije web tržište u regiji, zahvaljujući velikoj penetraciji korisnika interneta od čak 60 posto, što je smješta na 31. mjesto liste najnaprednijih internetskih i komunikacijskih ekonomija, pokazuje istraživanje koje je na uzorku od 152 zemlje napravila UN-ova organizacija International Telecommunication Union (ITU). Ali, mjesta razvoju još ima. Naime, prema statistikama CARNeta, u Hrvatskoj je registrirano 71.368 .hr domena, 11.489 .com.hr, 1.554 .from.hr, što čini brojku od ukupno 84.411 hrvatskih Internet domena. Ako se uzme u obzir da je u Hrvatskoj registrirano oko 160.000 aktivnih poslovnih subjekata, u što se niti ne računaju recimo obrti i udruge građana, očito postoji mnogo prostora za daljnji rast hrvatskog web tržišta.

Uz informatičku izdavačku kuću Vidi, suosnivači, pokrovitelji i partneri Vidi Web Top 100 nagrade su među ostalima: Apis IT, Bicro, EEN-Enterprise Europe network, Ericsson Nikola Tesla, HGK i IN2 Grupa.




Najbolje tehnološke inovacije u 2011.

Nakon višemjesečne analize Stručni žiri Vidi e-novationa sastavljen od stručnjaka iz vodećih hrvatskih kompanija, organizacija, instituta, visokih učilišta i redakcija, odabrao je dobitnike prestižne nagrade Teslino jaje. Nagrade Vidi e-novation pokrenuo je časopis Vidi u suradnji s Institutom Ruđer Bošković prije šest godina, a dodjeljuju se najuspješnijim i najinovativnijim hrvatskim tehnološkim proizvodima. Od dvadesetak inovacija, koliko ih je prošlo u finalnu evaluaciju ovogodišnjeg natječaja, žiri je nagrade dodijelio za šest projekata te dodijelio i jedno posebno priznanje.

U kategoriji inovacija fizičkih osoba Stručni žiri je nagradu Zlatno Teslino jaje dodijelio projektu Trambus, Svena Kapuđije. Srebrno Teslino jaje dodijeljeno je projektu Zagrebačko parkiralište, Leona Trivića i Gorana Tanodija. Brončano Teslino jaje dodijeljeno je projektu 3×1000, Saše Kapetanovića.

U kategoriji tvrtki Zlatno Teslino jaje dodijeljeno je projektu iPROSU, Inteligentnom projekcijskom sučelju, zajedničkom poduhvatu tvrtki Videa d.o.o. i Hand Studio d.o.o. Srebrno Teslino jaje dodijeljeno je Naprednom upravljačkom sustavu za automatizaciju robota, tvrtke Inteco d.o.o., dok je Brončano Teslino jaje dodijeljeno tvrtki Računala Tina d.o.o. za projekt TimeReader.

Žiri je dodijelio i Posebno priznanje za projekt Racetel, osmišljen od strane Siniše Kezića. Stručni žiri je u višednevnoj evaluaciji održanoj u knjižnici Instituta Ruđer Bošković uočio neke vrlo ohrabrujuće trendove za ICT i gospodarstvo. Obilježje projekata pristiglih na ovogodišnji natječaj Vidi e-novation je što su unatoč tehnološkoj sofisticiranosti vrlo praktični i poglavito usmjereni na uštedu resursa, što se može gledati kao odgovor na pritisak neposustajuće recesije. Oduševili su i inovatori entuzijasti koji su do svojih inovacija došli u slobodno vrijeme rješavajući neke od svojih praktičnih problema upotrebom visoke tehnologije. Posebnost natječaja Vidi e-novation je što su projekti osim inovativnosti morali zadovoljiti uvjete konkurentnosti i plasmana na tržište.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jako zanimljivo, no i nije nešto “vau”…

Ako usporedimo sa nečim poput http://www.australia.com, svima postaje jasno zašto ne bismo trebali biti impresionirani

New Report

Close