Početkom 2013. potpuna liberalizacija poštanskog tržišta u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2011. u 15:45

Izaslanstvo Hrvatske pošte je na čelu s predsjednikom Uprave Robertom Jukićem prošli tjedan u Bruxellesu održalo nekoliko radnih sastanaka s glavnim tajnikom udruge javnih europskih poštanskih operatora – PostEurop – Botondom Szebenyjem, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.

Tema sastanka bio je proces liberalizacije tržišta poštanskih usluga i procesi koje je Hrvatska pošta pokrenula zadnjih godina. Naime, proces postupne liberalizacije tržišta poštanskih usluga počeo je prije nekoliko godina, a prema planovima prilagodbe europskom zakonodavstvu to tržište bi se u Hrvatskoj trebalo potpuno liberalizirati 1. siječnja 2013. godine.

Hrvatska pošta trenutno ima rezervirano područje koje vrijedi za univerzalne poštanske usluge do 50 grama. Univerzalne poštanske usluge iznad 50 grama mogu obavljati svi operatori koji od HAKOM-a dobiju dozvolu za obavljanje univerzalnih poštanskih usluga. Ostale poštanske usluge (usluge s dodanom vrijednošću i ostale usluge) mogu obavljati sve fizičke i pravne osobe koje podnesu prijavu za obavljanje ostalih poštanskih usluga HAKOM-u, a prema Zakonu o poštanskim uslugama. To konkretno znači da je na našem tržištu, osim rezerviranog područja, sve liberalizirano, navode iz Hrvatske pošte.

Prilikom radnih sastanaka glavnom tajniku Botondu Szebenyju i njegovim suradnicima predstavljeni su rezultati procesa restrukturiranja koje je Hrvatska pošta provela u razdoblju od 2008. do 2010. godine. Sudionici sastanka dogovorili su se o daljnjim zajedničkim aktivnostima u procesu liberalizacije tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj.

PostEurop je utemeljen 1993. godine i predstavlja 49 europskih poštanskih operatora, a Hrvatska je jedna od suosnivačica. Udruga ima za cilj pojednostavnjenje razmjene pošiljaka u Europi, a glavna zadaća je promicanje ostvarenja europskog standarda kvalitete.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close