Počela isplata štednih uloga u Obrtničkoj štednoj banci

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2011. u 14:05
PXL

Preko 4.000 komitenata dobilo je poziv o isplati štednih uloga u punom iznosu potraživanja od strane Obrtničke štedne banke u prisilnoj likvidaciji i to putem Centar banke, izvijestili su iz Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Odricanjem dijela svojih depozita od strane velikih deponenata: Grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore, Zagrebačke županije, Razvojne agencije Zagreb – TPZ d.o.o, Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Grada Zagreba, izbjegnut je stečajni postupak nad Obrtničkom štednom bankom, a ujedno je od strane DABA prihvaćena ponuda Centar banke za kupnju imovine OŠB u prisilnoj likvidaciji.

Podsjetimo, rješenjem HNB-a od 22. prosinca 2010. Obrtničkoj štednoj banci oduzeto je odobrenje za rad te je ujedno i Odlukom HNB-a pokrenut postupak prisilne likvidacije OŠB-a, s obzirom da su neposredno prije održavanja sjednice Savjeta HNB-a turski ulagači povukli svoju ponudu za dokapitalizaciju banke. Nadalje, 1. ožujka 2011. godine zaprimljeno je od strane nezavisnog revizora BDO Croatia početno likvidacijsko financijsko izvješće – likvidacijska bilanca OŠB-a, iz kojeg je bilo vidljivo da su na dan 22. prosinca 2010. obveze OŠB utvrđene iznad temeljnog kapitala banke, podsjećaju iz HOK-a. Kako imovina OŠB-a nije pokrivala njezine postojeće obveze, nastupio je i stečajni razlog. Stoga su, sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, likvidatori 7. ožujka ove godine podnijeli nadležnom trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Nakon toga, Hrvatska obrtnička komora i Grad Zagreb pokrenuli su inicijativu temeljem koje bi šest najvećih deponenata (Grad Zagreb, Hrvatska obrtnička komora, Zagrebačka županija, Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o, Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba) solidarno umanjili svoja potraživanja prema OŠB-u sa osnova sredstava deponiranih u OŠB-u te na taj način omogućili da se, pod uvjetom prodaje imovine OŠB-a kreditnoj instituciji, izvrši isplata njihovih umanjenih potraživanja kroz postupak prisilne likvidacije i izbjegne stečajni postupak, a sve s ciljem da se što je moguće u većoj mjeri zaštiti financijska imovina obrtnika – komitenata OŠB-a u prisilnoj likvidaciji te omogući njihovo daljnje poslovanje, ističu iz HOK-a.

Svih šest deponenata odreklo se solidarno prema potpisanim nagodbama 75,9 posto svojih depozita, što ukupno iznosi 34,440.693,52 kuna, u čemu Zagrebačka županija participira sa 765.587,26 kuna, Obrtnička komora Zagreb sa 1,432.381,03 kuna, Razvojna agencija Zagreb – TPZ sa 1,480.159,43 kuna, Hrvatska obrtnička komora sa 5,160.195,99 kuna, Udruženje obrtnika Grada Zagreba sa 5,675.231,95 kuna i Grad Zagreb sa 19,927.137,86 kuna.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close