Po industrijskoj konkurentnosti Slovenija u skupini s Hrvatskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. rujan 2014. u 14:54
Thinkstock

Riječ je o zemljama u kojima ta konkurentnost stagnira ili je u padu, za razliku od ostalih triju skupina u kojima raste.

Slovenija prema konkurentnosti svoje industrije u okviru Europske unije spada u najslabiju od četiriju skupina zemalja članica, a u istoj skupini su još Bugarska, Hrvatska, Malta i Cipar, slijedi iz najnovijeg izvješća objavljenog u Bruxellesu čije su nalaze u petak objavili slovenski mediji.

Riječ je o zemljama u kojima ta konkurentnost stagnira ili je u padu, za razliku od ostalih triju skupina u kojima raste.

U skupini država sa skromnom stopom konkurentnosti nalaze se Estonija, Litva, Španjolska, Latvija, Češka, Madžarska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Grčka.

Problem konkurentnosti zbog visokih troškova rada i tehnološkog zaostajanja u Sloveniji se zadnjih godina ističe kao jedan od glavnih pitanja koje treba riješiti za izlazak iz gospodarske krize.

Na ljestvici konkurentnosti koju je početkom ovog mjeseca objavio Svjetski gospodarski forum (WEF), Slovenija je s prošlogodišnjeg 62. pala na 70. mjesto, a pretekle su je zemlje poput Jordana, Kolumbije, Crne Gore, Vijetnama i Gruzije, zbog čega je gospodarska komora pozvala novog premijera Miru Cerara da u svojoj vladi tom pitanju posveti maksimalnu pozornost i donese neophodne mjere koje su sve ranije vlade zanemarivale.

Komentirajte prvi

New Report

Close